A teď děti, vám ukážeme, kde je penis.

A teď děti, vám ukážeme, kde je penis. Zdroj: Flickr

Penis, varlata, spermie… Děti v Kanadě budou mít sexuální výchovu už od školky

Převážně frankofonní provincie Québec v Kanadě zavádí zcela radikální školní osnovy týkající se sexuální výchovy. Ta nebyla deset let povinná, ale od příštího roku je zahrnuta do výuky všech druhů základních škol a dokonce se otázky sexu budou probírat i ve školkách.

Ve školce se například pětileté děti mají ve stručnosti dovědět, jak přišly na svět. Mají například slyšet, že vajíčko a spermie se sloučí v zygotu (ta vzniká sloučením pohlavních buněk), která vyroste v embryo a pak v plod. Naučí se také, co je to rodina a že může být i rodina, ve které jsou rodiče dva muži nebo dvě ženy.

Malé děti se také naučí správné pojmenování mužských a ženských pohlavních partií, jako je vulva, penis, šourek a varlata. O novinkách informoval kanadský web CBC News.

Podle učitelky sexuální výchovy Lisi Trimbleové bude děti chránit znalost těchto slov před sexuálním obtěžováním a zneužíváním. „Pokud všichni mluvíme stejnou řečí, tak slova již nejsou tak ožehavá. Poté děti spíše umějí popsat, pokud mají nějaké problémy v této oblast,“ tvrdí Trimbleová.

Kolem šestého a sedmého roku se pak děti na základní škole naučí, co jsou to genderové stereotypy a budou se snažit rozpoznávat situace, které by mohly vést k sexuálnímu zneužití.

Kolem osmého a devátého roku školáci proberou látku o různých formách sexuálního zneužívání, jako je například ošahávání. Budou se také učit o pornografii a exhibicionismu.

V době 10 a 11 let budou děti upozorněni na nebezpečí internetu a bude jim popsána strategie sexuálních predátorů na sociálních sítích.

V současnosti je toto učivo nepovinné a vyučuje se zhruba na 200 školách v Quebéku. Od příštího září se učivo sexuální výchovy stává povinným pro všech 3114 škol v provincii.