John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy Zdroj: Harvard University

John Fitzgerald Kennedy
John F. Kennedy (horní řada, třetí zleva) jako člen Freshmanova plaveckého mužstva na Harvardově univerzitě (1936)
John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
12
Fotogalerie

JFK: Prezident USA, jehož životní příběh začal v harvardském bazénu

Někdy se zdá, jako by John Fitzgerald Kennedy, známý jako Jack Kennedy či JFK, žil pro svůj jediný den. Pátek 22. listopadu 1963, kdy na něj byl v texaském Dallasu ve 12.30 místního času spáchán atentát. Všichni známe ony záběry, kdy se svou dokonalou a vždy perfektně oblečenou ženou Jackie projíždí Dallasem, když vtom zazní výstřely. Od té doby je JFK známý jako čtvrtý prezident v pořadí, jenž podlehl následkům atentátu spáchaného v době jeho funkčního období. Byl velmi populární a společně s Jackie a dětmi představovali Kennedyovi americký sen. Byli okouzlující, inteligentní a žádaní. Příběh o tom, jak se Kennedyovi stali celonárodním symbolem všeho, co znamená pravá Amerika, však začal o mnoho dříve. 

Na historických fotografiích z roku 1938, které vidíte v galerii, je zachycen budoucí prezident JFK při plaveckém tréninku. Je mu pouhých dvacet let a jediným jeho přáním je uspět ve sportu. Dostal se do prestižního harvardského plaveckého týmu, jenž v té době zažíval největší úspěchy v celé své historii.

„Byl docela křehký, co si vzpomínám,“ připustil Kennedyho bývalý trenér Harold Ulen. „Jeho postava nebyla nijak oslňující,“ uznal. Sám Kennedy si toho byl dobře vědom, a když se dozvěděl, že jej chtějí fotit, raději se schoval do sprchy. „Dalo nám značnou práci dostat ho ven a přinutit, aby se nechal vyfotit,“ vzpomínal trenér.

A právě díky nekonečným tréninkovým hodinám v bazénu a Kennedyho zálibě v plavání se zrodil budoucí válečný hrdina, miláček Ameriky a následně také 35. prezident USA.

V roce 1941 nastoupil Kennedy k námořnictvu, kde v oblasti Šalomounových ostrovů velel torpédovému člunu PT-109. V noci z 1. na 2. srpna 1943 najel do člunu japonský torpédoborec Amagiri. Kennedy přežil, utrpěl však velmi vážné zranění zad. Spolu s ním přežilo dalších deset členů posádky. Muži nejprve několik hodin viseli na troskách člunu, načež se rozhodli plavat ke čtyři kilometry vzdálenému ostrovu Plum Pudding. Mladý Kennedy měl tehdy plavat k ostrovu a svírat mezi zuby provaz od plovací vesty, za nějž táhl svého těžce zraněného spolubojovníka. Na březích ostrůvku se s posádkou několik dní skrýval bez jídla. Přeživší posádka nakonec byla zachráněna.

Tuto kritickou událost Johnu Kennedymu později připomínal kokos s vyrytou zprávou o trosečnících na jeho pracovním stole.

Je téměř jisté, že bez tvrdých plaveckých harvardských tréninků, jež měl Kennedy za sebou, by události oněch dní neměly stejný průběh. Kennedy následně obdržel nejstarší americké vojenské vyznamenání – Purpurové srdce – a z mladého plavce se stal válečný hrdina, který po válce pracoval krátce jako novinář. Byl přítomen při mírových rozhovorech v Postupimi a na zakládací schůzi OSN v San Francisku. Odtud už to bylo k politice jen kousek.

Začátky Kennedyho životního příběh nám dnes připomínají fotografie, jež byly uchovány v harvardském archívu.