Ztracené fotografie uviděla nevěsta až téměř po 50 letech

Ztracené fotografie uviděla nevěsta až téměř po 50 letech Zdroj: alexgalmeanu.com

Fotografie ze svatby Kathleen Bremnerové a Peta Maloneyho z roku 1974
Fotografie ze svatby Kathleen Bremnerové a Peta Maloneyho z roku 1974
Fotografie ze svatby Kathleen Bremnerové a Peta Maloneyho z roku 1974
Hotel Burleigh Court dnes
Fotografie ze svatby Kathleen Bremnerové a Peta Maloneyho z roku 1974
16
Fotogalerie

Muž vyvolal staré svatební snímky z koupeného foťáku. Svatebčané je viděli po 50 letech

Rumunský fotograf Alex Galmeanu, který si koupil na internetu starý foťák, nemohl uvěřit svým očím. Když přístroj dorazil, nacházel se v něm nafocený, ale nevyvolaný film. Po vyvolání snímků objevil svatební fotografie ze 70. let s neznámým párem na nich. Rozhodl se tedy svatebčany vypátrat a díky zapojení médií se to nakonec opravdu podařilo.

Výroba koupeného přístroje značky Balda Baldix skončila v šedesátých letech. Člověk, který fotoaparát na internetu prodával, byl ale překupník se starožitnostmi a o majitelích neměl ponětí. Podrobnější indicií, ze které Alex vycházel, byly registrační značky na vozidle. Podle nich dokázal určit, že se svatba odehrála někdy mezi léty 1973–1974 a že vůz byl zakoupen v okolí Edinburghu. Svůj příběh tedy napsal na blog, kde jej našla britská média, a pátrání se rozjelo ve velkém.

Kathleen Bremmerová tehdy a dnes.Kathleen Bremmerová tehdy a dnes.|blog.alexgalmeanu.com

Poté, co výzvu zveřejnila BBC, zavolal do televize muž jménem Alastair Bremner. Ten reportérům prozradil, že na fotografiích je svatba jeho sestry Kathleen, která se odehrála 6. dubna 1974, a že auto s edinburskými značkami patřilo jejich otci. Krátce na to deník The Sun vypátral nevěstu, a podařilo se tudíž poskládat všechny zbývající kousky skládačky.

Manželství bez happy endu

Obřad se odehrál na jihu Anglie v hotelu  Burleigh Court. Kathleen Bremnerová si brala Peta Maloneyho. Dalšími osobami na fotkách jsou nevěstina sestra Morag, strýček s tetičkou a ženichovi rodiče. Pan Bremner si ale nevzpomíná, kdo tehdy snímky pořídil, a osud prvního majitele aparátu tedy i nadále zůstává nejasný.

I když má příběh šťastný konec, svatba jej neměla. Kathy a Pete se krátce po svatbě rozvedli, a zatímco ona zůstala žít na jihu Anglie, on emigroval do Austrálie. Dnes téměř sedmdesátiletá Kathleen Bremnerová je z existence snímků dojatá. Když se vdávala, bylo jí pětadvacet a byl to prý tehdy velmi radostný a krásný den. Manželství se začalo rozpadat až po líbánkách v Tunisku, kdy Pete přijal nabídku na práci pro ropnou firmu na Blízkém východě. Kathy odmítla opustit Anglii. Po rozvodu se vrátila ke svému dívčímu jménu a už se nikdy znovu nevdala. Pete se v Austrálii oženil a má dvě děti.