Kel vážící 65 kilogramů se prodal za v přepočtu 870 tisíc korun.

Kel vážící 65 kilogramů se prodal za v přepočtu 870 tisíc korun. Zdroj: Amos Chapple

Tento roh srstnatého nosorožce se prodal za v přepočtu 360 tisíc korun.
Lovci mamutů často používají motory ze sněžných skútrů.
Rusové používají podomácku vyrobené wapky.
Úspěšný lov značí peníze, jak i Čechům známým gestem naznačuje lovec na přídi.
Nebojí se vydat ani hluboko pod zem.
14
Fotogalerie

Sibiřští lovci mamutů: Mizející slonovinu nahrazují kly dávno vyhynutých velikánů

Zatímco pozornost mezinárodního společenství je upnuta na pytláky slonů, "amatérští archeologové" z Jakutska, se zájmu veřejnosti zatím umně vyhýbají. Obě skupiny mají přitom stejný cíl. Ukojit hlad asijského trhu po slonovině. Ta se kvůli ochraně afrických chobotnatců shání stále hůře, a tak se zákazníci přeorientovávají na žhavou novinku - kly pravěkých mamutů.

Honba za slonovinovým pokladem začala na Sibiři už před několika lety, kdy se v odlehlých osadách postupně rozneslo kolik za kly platí agenti z ciziny. Podle Rádia Svobodná Evropa například 65kilogramový úlovek, který naleznete v galerii, se prodal za v přepočtu 870 tisíc korun. To je i na české poměry obrovská částka. V regionu, kde běžná mzda nepřesáhne 13 tisíc korun, tak mohou Rusové jednou trefou zaopatřit rodinu i na mnoho let dopředu.

Místní rybáři proto rychle změnili profesi a místo pstruhů začali domů vozit úplně jiný náklad. Lovci mamutů mizí často i na celé léto do odlehlých částí Sibiře a zde, za pomoci podomácky sestrojených vysokotlakých čističů, ryjí do permafrostu na březích řek a doufají v úlovek. Jen zhruba 20 - 30 procent ale něco najde, zbytek prodělá. Drtivá většina Rusů si přitom na výpravy půjčuje peníze, což jen ilustruje zoufalý nedostatek příležitostí v regionu.

"Vím, že je to špatně, ale co mám dělat? Práce není a mám spoustu dětí," řekl jeden z lovců autorovi fotografií, Amosu Chappleovi.

Dny v divočině ubíhají bývalým rybářům pomalu. Práci jim stěžují mračna všudypřítomných komárů, a tak často připomínají spíše včelaře než zlatokopy. Když pracovat nemohou, vyměňují si vzájemně telefony s pornem a virálními videi. Jedinou zábavou je pro ně alkohol, který konzumují v neřízeném množství. Jedí převážně nudle a hovězí z konzervy. Jen občas se jim podaří ulovit jelena. Přiznávají, že když musí, tak sní i psa. Prý chutná jako slanina, svěřili se reportérům Svobodné Evropy.

Jejich počínání má i ekologický dopad. Wapky poháněné motory ze sněžných skútrů vymílají břehy, které se následně hroutí do toku řeky. Migrace ryb, které byly ještě před pár lety pro region životně důležité, je tak velmi ztížena. Je přitom pravděpodobné, že většina mužů zkoušejících štěstí se slonovinou se k rybaření vrátí. Zásoby klů nejsou nevyčerpatelné a ani ruská vláda nepřihlíží počínání místních nečinně.

V současnosti je sice pokuta za "lovení mamutů" nízká, v přepočtu jen zhruba 1100 korun. Ale již po třech pokutách od patrol, které hlídají ruské toky, následuje soud. A ten už uděluje přísné tresty. Nikdo ale přesto nepředpokládá, že by hrozba vězení nový trend zvrátila. Historky o mužích, kteří zbohatli takřka přes noc, mají větší zvuk. Na území Jakutska, největší z republik Ruské federace, jež je 39krát větší než Česká republika, se navíc lovci chytají opravdu špatně.