Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz, koláž reflex.cz

Kuriózní záchranné akce v Praze: Naháč na náplavce, dítě zaklíněné v topení i žena, která se bála vlastní kočky

Pražští hasiči a strážníci letos kromě běžných zásahů pomáhali lidem i v neobvyklých a mnohdy kuriózních situacích. Lovili tonoucí plavce z Vltavy, sundávali visící nešťastníky z domů, vyprošťovali děti zaklíněné v topení, zahraňovali zvířata v nouzi nebo chovatele před vlastními domácími mazlíčky. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl mluvčí městské policie Jan Čihák a mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Úctyhodný výkon předvedli záchranáři v Holešovicích, kam byli přivoláni k muži, který visel z okna ve čtvrtém patře. Do zásahu hasičů, kteří k němu slanili ze střechy, visícího nešťastníka drželi za opasek u kalhot. Visícího našli policisté i mladíka, který se zřejmě pod vlivem drog zaklínil ve zdi náplavky nedaleko ulice Dukelských hrdinů. Nahý muž byl zachycený za hlavu ve zdi, špičky nohou měl ve Vltavě. Pomocí lezecké techniky pomáhali v únoru profesionální lezci odvážlivci, který slezl na pilíř Palackého mostu. Zpět se ale už dostat nedokázal. Hasiči jej nezraněného dopravili k břehu na nafukovacím člunu.

Záchranu života si letos připsali i členové poříčního útvaru, kteří z Vltavy pod Vyšehradem vytáhli topícího se podchlazeného muže. Plavec si v opilosti spletl bójku s tonoucím dítětem, kterému se neohroženě vydal na pomoc. Sám pak ale málem o život přišel.

V listopadu hasiči zachraňovali vyděšenou osmdesátiletou ženu, která se před vlastní kočkou zavřela na balkoně. Pro pokousanou ženu vylezli po žebříku. Agresivního kocoura odvezla odchytová služba. Šokovaná seniorka skončila v péči lékařů. Červeného půlmetrového hada chytali hasiči v koupelně v Praze 11, kde ho našla žena po návratu z dovolené. Užovku obojkovou, která zřejmě hledala úkryt před zimou a vlhkem, zase vyndávali z trafostanice v Praze 4. Doslova po hlavě do kanálu se vydal jeden z hasičů, který zachraňoval kachňátka uvízlá v kanálu v Sokolské ulici. Bez újmy na zdraví zvířete a bez nehody se obešel i odchyt koně, který pobíhal v Řeporyjích.

Na začátku roku vyprošťovali hasiči v Třebonicích dítě z dřevěného domku, v němž si zaklínilo hlavičku. Museli použít pilku. Dvakrát v letošním roce vyjížděli k případům, při nichž se děti zaklínily v topení a rodiče jim nedokázali pomoci. Mezi tradiční zásahy patří sundávání prstýnků pomocí brusky. Méně tradiční pak bylo noční vyprošťování nešťastníka, kterému na rukou uvízla pouta.