Nový druh pavouka se jménem Eriovixia gryffindori

Nový druh pavouka se jménem Eriovixia gryffindori Zdroj: Mashable.com

Nový pavouk eriovixia gryffindori
Nový pavouk eriovixia gryffindori
J. K. Rowlingová.
Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016
4
Fotogalerie

Fantastická zvířata v reálu: Vědci pojmenovali pavouka podle postavy z Harryho Pottera

Mohlo by se to zdát jako promyšlená marketingová kampaň v době, kdy je v kinech film Fantastická zvířata a kde je najít ze světa J. K. Rowlingové. Autorka čarodějné ságy o Harrym Potterovi ale o iniciativě vědců nevěděla a dozvěděla se to až z novin. Nový druh pavouka, který vypadá, jako by nosil kouzelný klobouk, byl objeven v jihozápadní Indii.

Pavouk se jmenuje eriovixia gryffindori, měří necelý centimetr a nese název podle postavy kouzelníka Godrika Gryffindora z knižní série o Harrym Potterovi. Vědci se rozhodli na základě podobnosti pavoukova těla s tzv. Moudrým kloboukem, který patřil oné postavě a ve škole čar a kouzel rozřazoval studenty do jednotlivých kolejí. A nutno podotknout, že na tom něco bude.

Samotnou autorku J. K. Rowlingovou objev překvapil a vědcům na Twitteru poblahopřála k objevení nového "Fantastického zvířete" v narážce na nejnovější film ze světa, který vytvořila: 

Za objevem stojí trojice indických vědců Javed Ahmed, Rajashree Khalap a Sumukha Javagala. Právě první jmenovaný byl v dětství velmi vášnivým čtenářem knih o Harry Potterovi, a když pavouka poprvé spatřil, ihned se mu onen klobouk vybavil. Na adresu vědeckého týmu je ale potřeba dodat, že se jedná o velmi úspěšné objevitele. Tento pavouk je totiž už o jejich pátý objevený druh za poslední dva roky.