Pervitin, opiáty, kokain a další drogy ve třetí říši

Pervitin, opiáty, kokain a další drogy ve třetí říši Zdroj: Fotomontáž Jan Ignác Říha

Hitler v rauši: Pervitin, opiáty, kokain a další drogy v nacistickém Německu

Po pětiletém studiu v německých a amerických archívech vydal berlínský spisovatel Norman Ohler (46) bestseller Totální rauš. Drogy v třetí říši, který se právě objevil na pultech českých knihkupectví. Do souvislostí dává rozvoj německého chemického průmyslu v 19. století s počátečními úspěchy nacistického Německa. Velké téma Nacisté v rauši přinášíme v novém tištěném Reflexu.

Stejně tak přehledně kniha popisuje praktiky Hitlerova osobního lékaře Theodora Morella, dle Hermanna Göringa injekčního mistra Německé říše, jenž Führerovi od roku 1941 podával hormony a steroidy, aby o dvě léta později přidal i těžký a euforický opiát Eukodal, na němž pak Hitler „dojel“ válku.

Podívejte se na přehlednou časovou osu „úspěchů“ německého farmaceutického průmyslu do konce druhé světové války:

1827

V Darmstadtu se lékárník Emmanuel Merck (lékárnu založili jeho předkové v roce 1668) zavazuje, že jeho Engel-Apotheke bude dodávat alkaloidy z máku a jiných léčiv v té nejvyšší kvalitě, později v roce 1891 jeho potomek George Merck založil v USA jeden z dnes největších farmaceutických koncernů Merck Group.

1844

Vynalezena injekční stříkačka.

1861–1865

injekčně aplikovaný morfin výrazně ovlivní výsledky občanské války v USA.

1897

Mezi srpnem a zářím chemik společnosti Bayer Felix Hoffmann vyrobil aspirin a posléze diacetylmorfin, derivát morfinu – první syntetickou drogu vůbec, na trh vstoupila jako heroin.

1925

V poválečném Německu bují chemický průmysl, tamní malé manufaktury se spojují ve společnost IG Farben se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem, zvláště opiáty byly hlavním vývozním artiklem.

1926 

98 % německé produkce heroinu je vyváženo do zahraničí. V letech 1925–1930 je v Německu vyrobeno 98 tun morfinu, což činilo 40 % světové produkce.

1928

Německý alkaloidový průmysl zušlechtil 200 tun opia. Obchod ovládala vlivná lobby, takzvaná specializovaná sekce opium a kokain.

1929

Jen berlínské lékárny vydaly na předpis 73 kg morfia a heroinu.

HeroinHeroin|Archív

1932

Podle některých odhadů bralo kokain nebo deriváty opia zhruba 40 % berlínských lékařů.

1933

V listopadu vydal sjednocený Říšský sněm zákon, který umožňoval nucenou hospitalizaci narkomanů v uzavřeném zařízení až po dobu dvou let. Uživatelé záhy končili v koncentračních táborech.

1935

Podle zákona o zdravém manželství (Ehegesundeitsgesetz) bylo zakázáno uzavřít sňatek, pokud jeden ze žadatelů o vstup do manželství trpěl duševní poruchou, kam lidé závislí na omamných látkách automaticky spadali jako „psychopatické osobnosti“ – bez šance na uzdravení.

1936

Vznik Říšské ústředny pro potírání drogové činnosti, při olympijských hrách v Berlíně jsou američtí sportovci podezříváni z užívání amfetaminu Benzedrin.

1937

Fritz Hauschild, inspirován japonským objevem metamfetaminu, vynalezl jeho průmyslovou výrobu, dne 31. října byl zaregistrován Temmlerovými závody (Temmler Werke) jako pervitin.

1938

Je zahájena úspěšná reklamní kampaň na prodej pervitinu, která se inspirovala úspěchem kampaně na coca-colu z konce 19. století, pervitin je premiérově použit ve vojenské akci, kdy německé jednotky obsazovaly československé Sudety kolem Bruntálu.

pervitinpervitin|Archív

1939

Pervitin užívá snad polovina Německa, berou ho kadeřníci, aby jim to lépe stříhalo, berou ho dělníci, aby déle vydrželi v zaměstnání, dokonce je vyráběna čokoláda s příměsí pervitinu pro služky v domácnostech.

1940

Pervitin je podáván pouze na lékařský předpis, přesto ho v dubnu Wehrmacht objednává v množství 35 miliónů tablet, o měsíc později jím nadopované jednotky obsazují Francii.

1941

Pervitin spadá pod ustanovení říšského opiového zákona. Ustanovení nikdo nedbá. Hitlerův osobní lékař Theodor Morell začne Führerovi injekčně podávat hormony vyráběné z vnitřností jatečných zvířat.

1943

Hitler začíná být závislý na eukodalu, silnějším morfiu. Morell mu jej poprvé podal před klíčovou schůzkou s Benitem Mussolinim. Duce, tehdy těsně před americkým vyloděním v Itálii, uvažoval o neutralitě, dokonce prý přemýšlel nad tím, že by se přidal na stranu Spojenců. Hitler byl ve velkých depresích, považoval ho za zběha. Po užití eukodalu nastala v Hitlerově chování okamžitá změna. Ještě v letadle si vyžádal druhou injekci. Na schůzce mluvil tři hodiny, aniž pustil Mussoliniho ke slovu. Což Vůdce pak prý komentoval slovy: „Doktore, úspěch dnešní schůzky je vaším úspěchem.“

1945

Protidrogový agent americké armády zabavuje archívy Říšské ústředny pro potírání drogové činnosti – základy budoucí americké války proti drogám jsou položeny.

Více včetně rozhovoru s německým spisovatelem Normanem Ohlerem si přečtětě v zítřejším vydání Reflexu.

Reflex 49/2016Reflex 49/2016|Archív