Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek Zdroj: iStock.com

Vědec Mas Subramanian s novou barvou
Obrázek od malířky Madelaine Corbin
Obrázek od malířky Carol Chapel.
3
Fotogalerie

Američtí vědci objevili novou barvu – omylem při jiném výzkumu

Tým vědců z Oregonské univerzity učinil velmi překvapivý objev. Při zkoumání elektrické vodivosti různých látek objevili náhodou i novou barvu. Ta nese název YInMn podle sloučenin, ze kterých vznikla  ytrium, indium a mangan.

Objev se udál už před sedmi lety, ale až do roku 2016 trvalo vyřízení licence pro komerční využití, a tudíž vědci objev před laickým světem tajili. V roce 2009 zkoumal tým chemika Mase Subramaniana vodivost oxidů manganu a v rámci výzkumu zahřáli oxid manganičitý s dalšími chemikáliemi na teplotu zhruba tisíc stupňů Celsia. Zcela náhodou při tomto experimentu vznikl i nový odstín modré barvy.

YInMn modráYInMn modrá|Oregon State University

YInMn modrá, jak zní její celé jméno, je navíc barva se speciálními vlastnostmi. Je velmi odolná a údajně nepodléhá blednutí. Navíc dokáže odrážet velké množství infračerveného světla, takže kdyby se jí například natřela střecha domu, udržela by stavbu chladnější. Oblečení nabarvené touto barvu by se zase nemělo seprávat. Vědci už otestovali i její vlastnosti při malování na plátno a zaslali ji dvěma oregonským malířkám. Jejich díla najdete ve fotogalerii.