Profil zakladatele Zuckenberga se vzpomínkovým bannerem

Profil zakladatele Zuckenberga se vzpomínkovým bannerem Zdroj: Archív

Facebook omylem “zabil” tisíce uživatelů, prohlásil je za mrtvé

Kvůli chybě, která postihla desetitisíce uživatelů, sociální síť Facebook “prohlásil za mrtvé” uživatele, kteří ale stále žijí. Mimo jiné i zakladatele Facebooku Marka Zuckenberga.

Pamětní banner, virtuální květinu a také utěšující vzkaz pro přátele. To našly v sobotu ráno či v pátek večer na své sociální síti Facebook tisíce uživatelů. Facebook se začal chovat, jako by uživatelé už zemřeli. Podle všech informací se však tito těší stále dobrému zdraví. Na vině je technická závada, která “zabila” i profil samotného zakladatele Facebooku Marka Zuckenberga.

 

Začaly tak vznikat situace, kdy docházelo mezi jednotlivými uživateli k velkým šokům. Uživatelé museli ujišťovat své známé a rodinu, kteří si “zmrtvění” jejich profilů ihned povšimli, že mrtví nejsou. Někteří si teď z Facebooku dělají legraci: “Jsem opravdu ráda, že to byla kachna a já nakonec mrtvá nejsem!” napsala jedna z uživatelek Facebooku, které na profilu dnes ráno také vyskočil vzpomínkový banner.

 

“Za tuto chybu se velmi omlouváme,” uvedl před několika hodinami mluvčí sociální sítě pro televizi BBC. “Chybu jsme už odstranili, profily jsou už zase v pořádku,” dodal. Jakým způsobem však k chybě došlo, vedení Facebooku neupřesnilo. Profily lidí, kteří již zemřeli, zavedl Facebook po četných žádostech teprve loni v březnu. Po smrti uživatele jsou tak dvě možnosti: Buď se z vašeho Facebooku stane jakási vzpomínková stránka, de facto spravovaná vašimi facebookovými kontakty, nebo účet po smrti zmizí zcela.