Ilustrační snímek: ohňostroj v Itálii

Ilustrační snímek: ohňostroj v Itálii Zdroj: Profimedia.cz

Revoluční vyhláška v Itálii. Z respektu ke zvířatům nařídila radnice používat pouze „tiché ohňostroje“

Je nedílnou součástí každé megalomanské oslavy a Silvestr je bez každoročního ohňostroje zřejmě nemyslitelný. A zatímco se lidé baví při pohledu na světelnou show, zvířata kvůli hlasitým výbuchům trpí. Malé italské městečko ale ukázalo, že to jde dělat i jinak a nařídilo používat pouze zábavnou pyrotechniku, která nevydávají žádný zvuk.

Malá zapadlá obec, která nemá ani 15 tisíc obyvatel a pravděpodobně jste o ní nikdy neslyšeli. Italské Collecchio v provincii Parma na severu Apeninského poloostrova se ale může pochlubit jedním světovým primátem. Místní radnice totiž vydala vyhlášku, která všem obyvatelům i turistům zakazuje na území města používat hlasitou pyrotechniku a doslova přikazuje používat pouze tzv. „tiché ohňostroje“.

Video placeholde
Tichý ohňostroj - ukázka. • YouTube.com
Za rozhodnutím radních je jejich respekt ke zvířatům. Je obecně známo, že ohlušující výbuchy, které světelnou show doprovází, velmi ovlivňují chování domácích i divokých zvířat. U těch můžou ohňostroje vyvolat srdeční problémy, nevolnost, dezorientaci či trvale poškodit jejich zrak a sluch. Italské Collecchio je tak prvním městem, které se rozhodlo s tímto problémem něco dělat.

Tichá, nehlučná nebo také dětská pyrotechnika přitom není žádnou novinkou. Ve světě se prodává už několik let a k dostání je také v Česku. Chtěli byste, aby podobný zákon platil také u nás? Používali byste "tichý" ohňostroj? Dejte nám vědět do komentářů.