boj s Alzheimerovou nemocí, ilustrační foto

boj s Alzheimerovou nemocí, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Centrum pro klienty s Alzheimerovou chorobou zažalovalo Jihočeský kraj. Ten jim nepřidělil dotace

Nejstarší zařízení pro klienty s Alzheimerovou chorobou v jižních Čechách je ohroženo nedostatkem finančních prostředků.  Podle Alzheimercentra v Písku, za to může rozhodnutí úředníků Jihočeského kraje, kteří Alzheimercentru odmítli přidělit dotaci na provoz.

Na základě toho rozhodnutí, nezohledňujícího dlouholetou kvalitu poskytovaných služeb, se Alzheimercentrum rozhodlo podat na Jihočeský kraj správní žalobu. V píseckém centru žije téměř sedmdesát seniorů, kteří jsou zcela odkázáni na cizí pomoc.

„Byli jsme první zařízení v jihočeském kraji, které přijímalo klienty, kteří byli ošetřovatelsky velmi nároční,“ říká Petra Tesařová, ředitelka Alzheimercentra v Písku.

Centrum je na dotaci existenčně závislé

Po dvaceti letech je centrum stále plně fungujícím zařízením, ale je nuceno opakovaně řešit existenční problémy. Jihočeský kraj s ním nepočítá v síti poskytovatelů sociálních služeb a nepřidělil mu dotaci na provoz. Stát přitom dotoval každoročně Alzheimercentrum z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Toto zařízení, konkrétně v Písku, nebylo podpořeno, protože v Písku je řada poskytovatelů těchto služeb. Potřeby hodnotí komise a následné zařazování do sítě schvaluje zastupitelstvo kraje. Podle toho se potom odvíjejí dotace, uvádí Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje.

Jihočeští pacienti trpící Alzheimerovou chorobou jinou možnost nemají

Podle informací TV Prima, která se kauze věnovala ve svém zpravodajství, je ale Alzheimercentrum jediné takové zařízení v okolí. Čemuž nasvědčuje také fakt, že kapacita centra nestačí. Peníze kraj dal údajně také do center, která na ně v tu chvíli neměla nárok.

Do sítě se dostala zařízení, která mají roční nebo dvouletou historii, anebo dokonce v době, kdy žádala o dotaci, vůbec neměla daný typ služby registrovaný. Systém je jednoznačně diskriminující, nehodnotí spravedlivě aktuální stav poskytovatelů a jejich hospodaření, a v žádném případě nezohledňuje kvalitu poskytované péče“, doplňuje Martin Ježek, provozní ředitel skupiny Alzheimercentrum, aktuálně čítající celkem 9 zařízení po celé České republice a na Slovensku.