Na severu Barmy byl objeven obří nefrit

Na severu Barmy byl objeven obří nefrit Zdroj: SWINS

Na severu Barmy byl objeven obří nefrit
Nefrit
Na severu Barmy byl objeven obří nefrit
3
Fotogalerie

V Barmě objevili obří nefrit, který má cenu 4 miliard korun

Horníci z Barmy vykutali jeden největších, nejtěžších a nejcennějších kusů nefritu na světě. Při hledání drahých kamenů narazili na obří útvar, o němž se domnívali, že je to jen kámen. Když ale balvan prohlédli lépe, zjistili, že další kutání do něj nemá smysl: téměř pětimetrový kolos je totiž jedním velkým kusem nefritu.

Nefrit byl objeven na severu Myanmaru v Kačjinském státě. Valoun byl z velké části navíc obalen hlínou, kterou horníci museli pomocí bagrů odstranit a odvézt. Práce na základním očištění (až po důkladném vyčistění nerostu nefrit zezelená, což se zatím nestalo) a zajištění kamene trvaly podle ředitele těžařské společnosti, kterou citoval britský deník Telegraph, celý den.

Nefritový valoun váží téměř 180 tun. Vysoký je téměř 4,5 metru a dlouhý téměř šest metrů. Nefrit však nebude patřit žádnému soukromníkovi - podle Telegraphu připadá tento významný objev státu Barma. Ta také rozhodne, jak s ním do budoucna naloží. Vzhledem k tomu, že Barma patří k jednomu z hlavních světových vývozců tohoto vzácného nerostu, dá se očekávat, že o takto významný valoun projeví zájem někdo ze zahraniční.

Nefrit se řadí mezi drahokamy, které jsou typické svou tvrdostí a průzračností. Vzácně se u nefritu může vyskytnout barva bílá, zcela typická je však právě zelená, kterou má i v Barmě nalezený kus. Těží se prakticky všude ve světě - včetně například Sibiře, Kanady nebo Polska. V jihovýchodní Asii má nefrit důležité postavení nejen kvůli připisovaným léčivým vlastnostem, ale také kvůli výrobě sošek Buddhy, který se nejčastěji vytváří právě z nefritu, smaragdu nebo jadeitu.