Preciosa Ornela

Preciosa Ornela Zdroj: Preciosa Ornela

České korálky si oblíbily kmeny v Africe, Arizoně i Amazonii

Bižuterie z Jablonecka pronikla až k domorodcům do amazonských pralesů. O malém českém korálkovém zázraku se rozepsali i v The New York Times.

Petr Pus je marketingovým ředitelem firmy Preciosa Ornela, která vyrábí skleněné korálky. Když se v lednu podíval na obálku časopisu National Geographic, nestačil se divit. Příslušníky kmene Kayapo totiž nezdobilo nic jiného než právě jejich korálky. Jakkoli byl překvapený, zdaleka to není jediné zapadlé místo na světě, kde byste tuto práci našli.

„Náš trh číslo jedna je Indie,“ vysvětlil Pus reportérům New York Times. České korálky se tam používají na slavnostní kroje i na náhrdelníky mangalsutra, kterými ženy signalizují, že jsou vdané. Česká firma ale prodává korálky do více než 70 zemí světa, například arizonským indiánům nebo na jih Afriky, kde jsou hlavními zájemci místní kmeny.

Korálky se líbí domorodcům...Korálky se líbí domorodcům...|National Geographic

Tajemství výroby skla do Čech přivezli skláři z benátského ostrova Murano více než čtyři a půl století zpátky. Množství, barvy i rozličné velikosti korálků dohromady berou dech. Preciosa korálky vyrábí kombinací moderní technologie a tradičních postupů. Na stejném místě – v Desné na Jablonecku - působí už více než 150 let a některé původní staré budovy jsou součástí komplexu dosud, včetně sklářské pece, jejíž dva vysoké komíny dominují krajině.

Hlavní konkurencí jsou levné čínské korálky, ale i tak Preciosa prosperuje. Technologicky je schopna vyrobit lepší kvalitu a zdá se, že se jí preciznost ve výrobě vyplácí. O české korálky totiž zájem stále stoupá. Než se ale výrobek dostane do konečné podoby, urazí dlouhou cestu. Sklo se barví na nejrůznější barevné tóny, od průhledných až do sytých odstínů, vytahuje se ve slámky nejrůznějších tvarů a velikostí a pak se krájí do formiček, které sklo znovu zahřejí a vytvarují dokonalé tvary, které zbývá jen vytřídit a vyleštit. „Na konci toho všeho je pak jeden titěrný skleněný korálek,“ shrnuje Pus.