Rose Quartz a Serenity jsou letošními favority.

Rose Quartz a Serenity jsou letošními favority. Zdroj: Pantone

Soucit a vyrovnanost: Barvami roku mají být růžová a modrá

Americký institut Pantone Colore a jeho partnerské firmy už od roku 2000 „určují“, jaká bude nejpoužívanější barva jednotlivých let. Tento rok je to ale vůbec poprvé, že vybrány byly dvě barvy – růžová a modrá.

Přesněji řečeno, letošními favority jsou Rose Quartz a Serenity, nebo chcete-li, Pantone 13-1520 a Pantone 15-3919. Celou tu vědu kolem barev a jejich kombinování řeší Pantone v sofistikovaném návodu na svém webu.

Vybrané barvy, a zkušenost ukazuje, že tomu tak skutečně je, se pak více prosazují v módě, v médiích, používají se na obaly výrobků, ale získávají i popularitu v domácnostech.

A proč vlastně Pantone Colore Institute vybralo dvě barvy a ne jednu, jako v minulosti?

„Tyto barvy odráží nálady obou pohlaví. Růžová je teplejší a vyjadřuje soucit a pocit vyrovnanosti. Modrá zase vnitřní klid. Život je stále více stresující, proto jsme sáhli po těchto barvách, mohou přispět ke klidnějšímu životu,“ tvrdí Laurie Pressmanová, viceprezidentka institutu.

Barva roku 2021 >>>

O tom, zda něco podobného podle barev může skutečně fungovat, lze samozřejmě pochybovat, protože oblíbené barvy má každý člověk jiné. Ale uvidíme, zda se „nastavený“ barevný trend alespoň částečně prosadí.

Barvy roku 2020 >>>