Socha Maa

Socha Maa Zdroj: čtk

Socha Maa
Socha Maa
Socha Stalina na Letné
Socha Maa
Socha Maa
5
Fotogalerie

Zlatý Mao trumfnul Stalina. Čtyřicetimetrová socha se** v polích

Někoho by mohla pobavit poněkud delikátně vyhlížející poloha sochy, jinému možná na mysl vytane pohled na pražskou Letnou ještě v 50. letech. Ve skutečnosti zlatý Mao Ce-tung svou oslnivostí předčí vše, co by vás napadlo. Zlatý Stalin…

Sochu stavěli čínští dělníci celých devět měsíců a její rozměry jsou skutečně úctyhodné. Tyčí se totiž do výšky 37 metrů, něco jako třináctipatrový panelák. Pro srovnání, socha Stalina na Letné měla na výšku pouhých 15,5 metru. I když se připočítá 15 metrů vysoký podstavec, Mao je stále jen sám o sobě o 7 metrů vyšší.

A nebudou to rozhodně jen jeho úctyhodné rozměry, co upoutá pozornost. Je totiž natřen sytě zlatou barvou. Navíc se v zemědělské krajině vyjímá svým umístěním. „Kde nic, tu nic“ ještě zveličuje jeho kolosální gigantičnost. Právě umístění bylo jednou z věcí, která budí údiv. Socha je totiž vystavěna v provincii Che-nan, oblasti nejvíce postižené hladomorem v 50. letech minulého století.

Stavbu sochy mají údajně na svědomí místní podnikatelé a vyšla je na tři miliony jüanů, což je v přepočtu asi 11,5 milionu korun. Monumentální socha Stalina na Letné stála pouhých sedm let, než byla odstřelena. Její likvidace tehdy stály 4,5 milionu korun. Jak dlouho si pobude na světě socha Mao Ce-tunga, se necháme překvapit.

Mao Ce-tung byl čínský diktátor, který až do své smrti v roce 1976 neomezeně vládl Číně. Bývají mu sice přičítány zásluhy za sjednocení země, ale během represí a hladomorů vyvolaných špatným hospodářstvím a politikou zemřely desítky milionů lidí. Přesto je jeho portrét stále na čínských bankovkách a zvědavci tvoří dlouhé fronty, aby mohli zhlédnout jeho nabalzamované tělo v mauzoleu v Pekingu. V tom zase Mao trumfnul Lenina.