útok žraloka kladivouna

útok žraloka kladivouna Zdroj: youtube/Mark McCracken

útok žraloka kladivouna
útok žraloka kladivouna
útok žraloka kladivouna
útok žraloka kladivouna
útok žraloka kladivouna
6
Fotogalerie

Rybář natočil 15minutový útok rozzuřeného žraloka na jeho kajak

V horor se změnil výlet na kajaku pro amatérského rybáře z Kalifornie. Několik set metrů od pobřeží jeho kajak začal napadat dvoumetrový žralok kladivoun, jeden z nejnebezpečnějších druhů mořského predátora. Muž žraloka odháněl údery pádlem, děsivá cesta na břeh mu trvala plných 15 minut. Svůj boj zachytil na kameru připevněnou k helmě.

Marc McCracken jel na lov platýzů, takže mu z lodi visely čtyři vlasce, žádnou rybu toho dne ale nechytil. V jednu chvíli ucítil úder do zádě kajaku. Když se pídil po příčině, uviděl útočícího žraloka. Po několika dalších úderech do vratké lodi se rozhodl, že musí žraloka odehnat, protože v případě převrácené lodě by byl ve smrtelném nebezpečí.

Začal proto útočící parybu bít pádlem do hlavy a mezi údery se snažil co nejrychleji plout ke břehu. McCracken měl na palubě ještě nůž a bodec, ale ty si schovával jako poslední možnost. Cesta do bezpečí mu i tak trvala plných 15 minut. Ovšem i když už byl na břehu, žralok kroužil v mělké vodě v jeho blízkosti.

V pobřežních vodách Kalifornie je v současnosti více žraloků než obyčejně, protože klimatický jev El Nino sem přivedl teplejší vodu a s ní i druhy ryb, které jsou oblíbenou potravou žraloků. Podle diskutujících pod McCrackenovým videem mohl ale žraloka rozzuřit i signál elektronického sonaru, který rybář používal k vyhledávání ryb.