příklady ekoturistiky

příklady ekoturistiky Zdroj: flickr.com

příklady ekoturistiky
příklady ekoturistiky
příklady ekoturistiky
příklady ekoturistiky
příklady ekoturistiky
6
Fotogalerie

Ekoturistika ohrožuje divoká zvířata, tvrdí nová studie

Ekoturistika je hitem poslední dekády. Reklama o ní tvrdí, že neohrožuje životní prostředí a život zvířat. K tomu ještě podporuje místní ekonomiku, takže se místním se ochrana přírody vyplácí. Jenže podle vědců z jedné z nejprestižnějších škol na světě, americké Kalifornské univerzity "(UCLA), naopak ekoturistka ohrožuje především divoká zvířata a ničí jejich přirozené prostředí.

"I přes jiný přístup ekoturistiky k životnímu prostředí lidé mohou tyto chráněné oblasti poškodit a změnit navždy jejich charakter," říká Daniel Blumstein, vedoucí studie. Informoval o tom odborný časopis Trends in Ecology and Evolution.

Problémem je už samotný počet ekoturistů - chráněné oblasti po světě navštěvují každý rok desítky milionů lidí, což je pro tato území obravská zátěž sama o sobě. Největším problémem je pak velmi blízký kontakt mezi lidmi a zvířaty, například plavání s mořskými živočichy nebo fotografování na safari. Zvířata po opakovaných setkáních s lidmi, kteří je neohrožují, ztrácejí svoje přirozené instinkty a daleko více je pak mohou atakovat přirození predátoři nebo pytláci.

Ekoturismus má podle vědců z UCLA na divoká zvířata podobný vliv jako jejich domestikace. Vědci dokázali, že například polární lišky žijící s lidmi se stávají poslušnějšími a méně obezřetnými vůči predátorům. To samé zjistili u domestikovaných ryb nebo veverek žijících ve městech. K těmto změnám dochází v dlohém časovém horizontu evolučními změnami, ale v krátké době hlavně interakcí s člověkem.