Novodobý Vlk z Wall Street má problémy. Bývalá asistentka jej viní ze sexuálního obtěžování

Novodobý Vlk z Wall Street má problémy. Bývalá asistentka jej viní ze sexuálního obtěžování Zdroj: profimedia.cz

Novodobý Vlk z Wall Street má problémy. Bývalá asistentka jej viní ze sexuálního obtěžování

Jeden z nejvlivnějších finančníků slavné Wall Street, Benjamin Wey, problém. Popsal jej včera americký deník The Washington Post, který Weye mimo jiné označil za skutečného vlka z Wall Street. Jak píše deník WP, stejně tak jako ten filmový Vlk z Wall Street, a koneckonců i ten skutečný, proslavil se Wey kontroverzními obchody, s nimiž se údajně často pohyboval na hranici zákona.

Wey, narozený v čínském Tianjinu, se dostal do Ameriky díky studijnímu stipendiu a získal tak možnost studovat obchod na oklahomské univerzitě. Později dokonce na newyorské Kolumbijské získal ve stejném oboru titul MBA. Jako syn diplomata a elektrotechničky prokazoval po celou dobu studia vynikající studijní výsledky, a již během studijní zakládal menší úspěšné společnosti. V New Yorku poté i zůstal a založil společnost nazvanou New York Global Work, která bývá označovaná jako klíčové pojítko mezi rychle rostoucím čínským trhem a právě tím americkým. Znalost obou prostředí a schopnosti, to byl klíč k úspěchu Benjamina Waye.

Zcela jednoduše však lze říci, co stálo na počátcích jeho problémů: Cherchez la femme. Třiačtyřicetiletý podnikatel se totiž zahleděl do švédské asistentky, pětadvacetileté Hanny Bouveng. Po roce jej však mladá asistentka obvinila, že ji nutil s sexu. Ve Spojených státech ostře sledovaný případ se tak dostal až před soud. Deník Washington Post žalovaného podnikatele citoval – nikdy s asistentkou neměl, a fakt, že ji propustil z její pracovní pozice, nemá zcela žádnou spojitost s jakoukoliv osobní vazbou. Proti tomuto tvrzení se v minulosti (ne však před soudem) vyjádřila Weyova manželka, která tvrdila, že jejich příběh musí skončit „hořkostí a advokáty“.

Hanna požaduje po svém bývalém šéfovi jako náhradu za sexuální obtěžování a vyhazov 850 milionů dolarů. Soud zatím vyslechl strany a po několika hodinách jednání odročil. Astronomická částka však nechává podnikatele zatím klidného – alespoň pokud lze soudit podle jeho tweetu, který má sarkastický ráz („850 milionů za neoprávněné nařčení ze sexuálního obtěžování? Dobré pro americké podnikatele...“)