Příliš jednoduché heslo

Příliš jednoduché heslo Zdroj: Profimedia.cz

5 nejčastějších chyb, které z vás dělají snadnou oběť pro hackery

Většina hackerů nepotřebuje složité metody, aby se dostala k vašim osobním údajům. Často totiž jdeme hackerům naproti vlastní nedbalostí a nedodržováním základních pravidel pro on-line bezpečnost. Podívejte se na 5 častých chyb.

1) Příliš jednoduché heslo

Mnoho lidí stále používá hesla typu 123456 nebo abc123 nebo heslo. Tyto hesla jsou příliš jednoduchá – dávejte také pozor na využívání stejného hesla pro více stránek.

2) Nepoužíváte dvoufázovou verifikaci

Dvoufázová verifikace by měla být samozřejmostí pro ochranu jakýchkoliv citlivých údajů. Princip je jednoduchý – nejdřív napíšete heslo. Poté dostanete SMS na telefon s několika číslicemi, které napíšete do formuláře (Hacker se tak nemůže dostat na váš účet, i kdyby vaše heslo znal – musil by totiž zároveň mít i váš telefon) Dvoufázové ověření je jedna z nejlepších cest jak se bránit hackerům.

3) Používáte veřejnou Wi-Fi

Schopný hacker se umí do Wi-Fi například v kavárně, knihovně nebo hotelu nabourat a pokud přes tuto Wi-Fi poté zadáte citlivé údaje, bude je hacker znát. Proto je lepší vyřizovat všechny citlivé věcí (například platby) přes internet doma, kde je menší šance průniku zvenčí.

4) Otevřeli jste přílohu v e-mailu

Některé přílohy se výdají za .zip nebo .pdf soubory. Ve skutečnosti jsou to však .exe soubory, které, pokud je stáhnete a otevřete, dají hackerovi kompletní přístup k vašemu počítači. Proto předtím než něco z e-mailu stáhnete se raději podívejte od koho e-mail  skutečně je je a co ve skutečnosti obsahuje.

5) Phishing – falešné webové stránky

Může vám přijít e-mail, který předstírá, že je od vaší banky a požaduje, abyste na webovou stránku zadali své heslo a další údaje. Tato stránka často vypadá jako oficiální stránka vaší banky – v předmětu e-mailu je také často uvedeno vaše konkrétní jméno. Žádná skutečná banka však takové e-maily neposílá, většina z nich řeší citlivé informace přes telefon nebo při osobní schůzce.