Mírně radioaktivní bezpilotní letadlo přistálo na sídle japonského premiéra

Mírně radioaktivní bezpilotní letadlo přistálo na sídle japonského premiéra Zdroj: Profimedia.cz

Mírně radioaktivní bezpilotní letadlo přistálo na sídle japonského premiéra

Zdá se, že bezpilotní letouny – drony, se stanou hitem. Bohužel se stále častěji ukazuje, že představují i značné riziko. Většinou se mluví o nebezpečí pro civilisty, kteří zahynou při útocích amerických dronů na teroristy. Kromě těchto „velkých“ strojů, řízených třeba přes oceán, si dnes ale může malé bezpilotní letadlo opatřit skoro každý. Co by to mohlo znamenat, se ukázalo koncem dubna v Japonsku.

Jak uvedla ČTK 25. dubna, japonské úřady zadržely muže, který nechal přistát na střeše úřadu premiéra Šinzóa Abe bezpilotní letoun s výstražným symbolem označujícím radioaktivní materiál. Testy prokázaly nepatrné množství radiace. Podle agentury AP pachatelem je nezaměstnaný čtyřicátník Jasuo Jamamoto, který žije v prefektuře Fukui na západě země. Muži, který se sám přihlásil na policii, hrozí až tři roky vězení nebo pokuta 500 000 jenů (přes 106 000 Kč). Jamamoto je odpůrcem jaderné energie a toto byla forma protestu proti politice vlády, která chce obnovovat provoz jaderných elektráren.

Běžný laik by si zřejmě nemohl úplně snadno opatřit potřebné množství radioaktivního materiálu, které by bylo nebezpečné. Teroristé ovšem nejsou běžní laici. Kromě radioaktivních látek jsou tu ještě biologické zbraně a jedy. Už dnes farmáři objednávají drony, které rozsypávají jedy proti hlodavcům na polích. Pokud jde o premiéry a další vysoce postavené činitele, podaří se je zřejmě ochránit, podobně jako se daří je bránit před zasíláním dopisových bomb nebo antraxu. Všechno se ale ohlídat nedá, třeba velký sportovní podnik pod širým nebem. Poměr mezi malými náklady a velkým účinkem musí být lákavý a bude dost zajímavé sledovat, jak si s tím všechny rozvědky a ochranky poradí.

Každá rada drahá

Po 11. září se kupodivu povedlo ochránit leteckou dopravu a k žádnému únosu podobného typu už nedošlo. Stejně tak je podivuhodné, že se izraelské společnosti El-Al daří ubránit svá letadla před bombami. Drony ale budou skutečný problém. Uvažuje se o tom, jak je regulovat, ale v době, kdy se mají používat pro zásilkovou službu a technologii jejich výroby za pomocí snadno sehnatelných komponent zvládne téměř každý středoškolský modelář, se je sotva podaří udržet pod kontrolou.

„Velké“ drony mezitím slaví další úspěchy. Americký bezpilotní letoun zabil vůdce teroristické organizace Al-Káida z Arabského poloostrova (AQAP), který se přihlásil k lednovému útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo. O smrti Násira bin Alího Anasího informovala samotná AQAP na internetu.

Situace se jednou může obrátit, až se tyto prostředky dostanou do rukou samotných teroristů. Ti své finanční zdroje mají a je to tedy jen otázka času. Teroristé z Al-Káidy už před dvěma lety plánovali, že se nějakého letadla zmocní, třeba oslepením laserem a pak ho budou zkoumat, aby poznali jejich slabá místa. Jednou z možností by také bylo použít rušičku, která by vyřadila navigační systém. Usáma bin Ládin na to šel kdysi méně sofistikovaně. Radil svým bojovníkům, aby se schovávali pod stromy. Jak se zdá, tento recept není příliš použitelný ani pro teroristy, ani pro nás. Náš život bude v budoucnu ještě víc v rukou odborníků.