Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Kvíz: Rozumíte penězům lépe než většina lidí na světě?

Myslíte si, že zvládáte porozumět penězům? Že bez problémů spočítáte úrokovou sazbu vašeho spořícího účtu? Zkuste si tento jednoduchý kvíz.

1) Představte si, že máte 1000,- Kč na spořícím účtu a úrok je 2 procenta za rok. Kolik peněz bude po pěti letech na vašem účtu?

A) Více než 1020 kč

B) Přesně 1020 kč

C) Méně než 1020 kč

D) Nevím.

2) Na spořícím účtu máte úrok 1 %. Inflace je přitom 2 % za rok. Kolik věcí si za peníze z tohoto účtu můžete po roce koupit?

A) Více věcí než před rokem

B) Stejně věcí

C) Méně věcí

D) Nevím.

3) Je toto prohlášení pravdivé nebo ne? “Koupě akcie jedné firmy je bezpečnější investicí než koupě balíčku akcií tzv. stock mutual fund.”

A) Pravdivé

B) Nepravdivé

C) Nevím.

(Správně odpovědi jsou 1-A, 2–C, 3–B)

Jak jste si vedli?

Pokud máte všechny odpovědi správně, patříte podle serveru The Atlantic do překvapivě malé skupiny lidí na světě, kteří tyto finanční znalosti mají.

Například v Rusku odpovědělo špatně na jednu nebo více otázek 96 % lidí.Ve Švédsku 79 % a v Japonsku 74 %t. V USA odpovědělo správně na všechny 3 otázky pouhých 30 %. Nejlepších výsledků dosahovali Němci – 53% a Švýcaři – 50%. V Česku se výzkum bohužel neprováděl.

Za výsledky výzkumu odpovídají ekonomky Annamaria Lusardiová a Olivie Mitchelová. a celou jejich studii si můžete za poplatek přečíst zde.

Mezi další poznatky patří například fakt, že většina lidí si myslí, že peníze zvládá, ovšem ve skutečností neumí správně vyplnit ani tento základní test. Muži se přitom spíše domnívají, že penězům rozumí více než ženy, které ale spíš přiznají, že se ve financích neorientují.