Stres vážně ovlivňuje stárnutí a především náš vzhled, ženy vypadají i o 10 let starší

Stres vážně ovlivňuje stárnutí a především náš vzhled, ženy vypadají i o 10 let starší Zdroj: profimedia.cz

Stres vážně ovlivňuje stárnutí a především náš vzhled, ženy vypadají i o 10 let starší

Život ve stresu poznamenává náš vzhled. Aby ukázaly, jak se to děje, "upravily" spolupracovnice amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a americká novinářka tváře několika dobrovolníků tak, jak budou vypadat za deset let. Vznikly snímky, na nichž je vidět váčky pod očima, vrásky kolem očí a pokleslé tváře, píše italský deník La Republica.


Jaký efekt má na nás stres? Mnozí se často rozzuří a dělají, ať už vědomě či nevědomky, grimasy. Jiní hledají uklidnění ve sladkostech. Hodně lidí však dusí stres v sobě a ani si neuvědomuje, co to dělá s jejich tělem. Avšak pleť, oči či vlasy na sobě nesou těžké známky neustálého napětí.

Pětačtyřicetiletá americká novinářka Anna Mageeová požádala o pomoc spolupracovnici FBI Auriole Princeovou při modelování svého portrétu, který ukazuje, jak bude vypadat za deset let, jestliže bude pokračovat ve svém trvale stresujícím rytmu. Princeová v minulosti spolupracovala s vyšetřovateli na modelování tváří pohřešovaných osob a nyní vede internetový server changemyface, který poskytuje software umožňující realizovat snímky zestárlých tváří. Deník Daily Mail požádal tři dobrovolníky, aby se podrobili testu novinářky Mageeové a nechali si zhotovit snímek, který ukáže, jak budou za deset let zřejmě vypadat. Výsledky jsou znepokojivé.

Anna denně vstává kolem páté hodiny. Pracuje jako novinářka pro několik deníků, a to na plný úvazek. Kromě toho rekonstruovala koupelnu a kuchyň. Jí výhradně u počítače. Zkrátka není pochyb, že žije ve stálém stresu. Nepoznáváte se v tom? Jedna americká studie prokázala, že obzvláště stresované ženy vypadají o deset let starší. Na Annině tváři jsou již nyní patrné známky předčasného stáří: váčky pod očima způsobené nedostatkem spánku, vrásky kolem očí a povislé tváře.

Stres dehydratuje pleť. Když jsme pod tlakem, tělo odvádí krev z periferních orgánů, jako je kůže, aby mohlo dodávat energii svalům. Pokožka pak snadno červená a v některých případech může dojít k zánětlivému onemocnění kůže - růžovce. Pleť ztrácí jas, oči jsou samé kruhy kvůli trvalému nedostatku spánku a rozšiřují se čelisti. "V mém případě to je důsledek toho, že v noci skřípu zuby," říká novinářka.

Stres pociťují i vlasy. Loni vědci objevili, že vysoká úroveň stresových hormonů zbavuje vlasové kořínky jednoho typu kmenových buněk, které určují barvu vlasů. Stres může kromě šedin vyvolat i psychogenní alopecii (vypadávání vlasů) způsobenou nervovým vypětím. Podle expertů z Mezinárodní nadace pro studium vlasů v posledních pěti letech stres způsobený především ekonomickou krizí způsobil zvýšení počtu případů alopecie areaty, postupného vypadávání vlasů ve shlucích, o 20 procent.

Stres může způsobovat akné i u dospělých. Stres vyvolává v organismu zánětlivou reakci a póry se ucpávají. Stres přispívá k produkci kortizolu a dalších hormonů, které zase způsobují větší vylučování mazu.

Šestadvacetiletá Olivia běžně nekouří, ale ve stresu dokáže vykouřit i deset cigaret v kuse. Když je stresovaná nebo jí klesá pracovní morálka, přechází od jednoho extrému do druhého: buď nejí vůbec, nebo sní všechno, na co přijde, a také trochu pije. "Všechny tyto reakce na stres způsobují předčasné stárnutí," říká Auriole Princeová a dodává, že nevyvážené stravování povede ke vzniku akné způsobeného výkyvy v produkci inzulínu.

Třiatřicetiletý Sam se ve stresu rád napije a dopřeje si tučná jídla, která ho uspokojují. Je si velmi dobře vědom, jaké negativní účinky může mít alkohol na jeho zdraví, proto se snaží jeho spotřebu omezovat, ale bez podstatnějších výsledků. "Je jasné, že se jeho pracovní stres podepisuje na jeho tváři v podobě hlubokých vrásek. Stárnutí urychluje větší spotřeba alkoholu a přemíra kalorií, po nichž je tvář odulá," uvádí Auriole Princeová.