Svaté město, Řím, povolí od dubna prostituci, církev to označuje za hanebnost

Svaté město, Řím, povolí od dubna prostituci, církev to označuje za hanebnost Zdroj: profimedia.cz

Svaté město, Řím, povolí od dubna prostituci, církev to označuje za hanebnost

Úřady v Římě, jehož součástí je i Vatikán, povolí od dubna na některých místech prostituci. Argumentují tím, že to má omezit kuplířství a nezákonné nevěstince. Proti jsou někteří zastupitelé města i katolická církev. Informoval o tom webthelocal.it.

Návrh prosazuje zejména levicový starosta Ignazio Marino, který ho schválil v pátek. Experiment s legální prostitucí začne v obchodní čtvrti EUR, která se nachází jižně od centra. Podle starosty se tím situace naopak zlepší, protože už dnes je v této části města prostituce masově provozována ve dvaceti ulicích. Kdo zde bude od dubna nabízet sex mimo vymezené místo, tomu hrozí pokuta 500 eur a navíc má být legální prostituce pod kontrolou zdravotníků a sociálních pracovníků.

V případě, že se experiment osvědčí, chce městská rada vytvořit tři samostatné zóny, kde se bude sex nabízet.

Avvenire, týdeník Konference italských biskupů, ale označil plán za „hanebný“. Tvrdí, že nelze nic takového respektovat ve městě, které je kolébkou a srdcem křesťanského humanismu. Doslova napsal, že se tím zavedou „toleranční zóny pro otroctví žen“.

Podle odhadů je v Itálii 70 až 100 tisíc prostitutek a jejich služeb využívá 2,5 milionů lidí, především mužů. Podle jednoho průzkumu alespoň jednou v životě bylo s prostitutkou 9 milionů Italů. Více než polovinu prostitutek tvoří cizinky. Stále více se ale „nejstaršímu řemeslu“ věnují i homosexuální muži.