Projek Milý Ježíšku

Projek Milý Ježíšku Zdroj: milyjezisku.eu

Díky projektu dvou kluků budou mít i letos dětské domovy hezčí Vánoce

Když před rokem a půl přišli s projektem Milý Ježíšku, bylo Vojtěchu Pauknerovi a Martinu Kučerovi pouhých šestnáct let. Akce se týká mladých lidí z dětských domovů, ke kterým se často kvůli chybějícím prostředkům nedostanou hračky a věci, jaké by si přály. Právě to se snaží mladí muži změnit.

Studenti vytvořili internetovou stránku, na které si dárce vybere přání, e-mailem pak dostane více informací a potom poštou nebo osobně doručí dárek přímo do dětského domova. Díky tomu nejsou potřeba skoro žádné další finance. „Chod webu nás stojí jen několik stovek korun měsíčně. Většinu věcí se snažíme řešit přes e-maily,“ vysvětlili studenti před časem pro server ihned.cz.

Za loňský rok se jim podařilo splnit přání necelé pětistovce dětí ze čtrnácti dětských domovů. Letos už se přihlásilo domovů 48 a první fáze projektu odstartovala 1. listopadu. Darky dávají lidé z celé České republiky, ale i ze Spojených států, Itálie či Británie, a to napříč sociálními skupinami. Záleží pouze na dárci, jak moc nákladné přání si vybere.

Právě jednoduchost projektu pravděpodobně stojí i za jeho úspěchem. „Asi se lidem líbilo, jak je to jednoduché a že to šlo přímo dětským domovům – že to nebylo žádné pošlete nám peníze na účet a my jim to pak dáme,“ myslí si autoři. Svou roli sehrál i Facebook, který umožnil rychlé šíření myšlenky a dojmů lidí, kteří už nějaké přání splnili. Podobný projekt – Daruj hračku - dělá i Český rozhlas. Na rozdíl od Milý Ježíšku se ale hračky zasílají nejprve do rozhlasu.

Studenti dokonce koupili doménu DearSanta.us a chtějí projekt dostat do USA, kde jsou ale jiné podmínky péče o opuštěné děti, proto bude potřeba akci adaptovat na tamější podmínky.

Za své zásluhy letos Paukner a Kučera získali cenu VIA Bona pro mladé filantropy.

Další informace najdete na http://milyjezisku.eu/cr

Autorka je studentkou Akademie žurnalistiky a nových médií, což je společný projekt pražské PB – Vyšší odborné školy a Střední školy managementu a vydavatelství Czech News Center (to vydává i Reflex).