Žít, nebo zemřít a netradiční role obětí války, to je nová hra This War of Mine

Žít, nebo zemřít a netradiční role obětí války, to je nová hra This War of Mine Zdroj: youtube.com

Žít, nebo zemřít a netradiční role obětí války, to je nová hra This War of Mine

Zapomeňte na samopaly, nekonečné množství nábojů a hrdinské činy – raději prohrabejte hromadu odpadků, chopte se rezavého páčidla a ve snaze o vloupání se do opuštěných trosek domu… přivítejte válku. V jiné podobě, než nabízí drtivá většina dnešních počítačových her zpracovávající toto atraktivní téma, si ve This War of Mine můžete vyzkoušet netradiční roli oběti války.

Dílo polského studia 11bit vyšlo 14. listopadu pro Windows, OS X, Linux, iOS a Android. Už nějakou dobu před vydáním na hru lákaly slibné trailery, ze kterých bylo jasné, že v této nové survival adventuře nás nic optimistického nečeká. Inspirováni obléháním bosenského Sarajeva, vývojáři dodrželi slovo a hrou představují utrpení obyčejného člověka v jeho zoufalé snaze přežít.

Doba, kdy se z kousku starého chleba stává nedosažitelný luxus a o spaní v posteli si můžete nechat z chladné betonové podlahy tak možná zdát. Čas, ve kterém se z cizinců stávají nejlepší přátelé s jedinou společnou věcí – touhou přežít. Období tmy, kdy se zvyšuje strach i zoufalství a nedostává se naděje a nábojů do ukradené pistole... Pochmurný pohled na černobílý svět, který vás donutí přemýšlet.

Co u hry odhalíte

Jeden dům, tři lidé. Není to začátek další z děsivých reality-show, ale realita v This War of Mine. Prší na tanky, mrtvé stromy a polozřícenou zeď s výstižným nápisem „Fuck the war“. Prší i na trosky budov a prší i dírami ve střeše dovnitř „našeho“ obydlí.

Okolí se hemží snipery, takže výlety za hledáním zásob ve dne nepřipadají v úvahu. Jen co padne tma, je na vás, abyste ze začátečního tříčlenné skupiny vybrali jednoho, který se vydá na „lov“. Mapa nabízí vždy hned několik možností, u každého cíle vaší budoucí cesty vidíte popis věcí, které na daném místě můžete najít. Až na trochu jídla a pár kusů různých materiálů, které naleznete po důkladné prohlídce domu, nemáte nic, a potřeba je toho hodně.

Když bych chtěla použít velkou nadsázku, v jednom ohledu by se dala hra přirovnat k sérii The Sims – každá z vašich postav má nějaké „potřeby“ – kromě hladu a nedostatečného spánku se přidávají věci, které způsobíte svými rozhodnutími. Pošlete unaveného kuchaře na noční průzkum, nedejte mu pár dní najíst a můžete se připravit na problematické shánění léků, pokud se s ním nechcete rozloučit jen po pár hodinách hraní.

Z materiálů získaných buď nočním „scavenging“ nebo obchodováním s ostatními přeživšími ve dne vyrábíte a stavíte věci.

Jeden z nejtěžších aspektů hry je všechno promyslet tak, aby vám na úkor jednoho nechybělo zas něco dalšího. A že vždy bude. Jedno rozhodnutí se pro špatnou možnost vás může stát život; jindy dojdete do situace, kdy je oběť nutná.

Nemůžete si ani vybírat mezi různými obtížnostmi – hra bude stejně těžká pro všechny.

This War of Mine má atmosféru zombie apokalypsy, jen bez těch zombies. Nenáročná, ale velmi pěkná a účelná 2D grafika v kombinaci s ponurým, vleklým soundtrackem vzbuzuje realistický dojem a vtahuje hráče do depresivní atmosféry představy toho, jak by asi tahle „strana“ války mohla vypadat.

Hra nemá moc pravidel. Vše záleží na vás a vaší představě o tom, jak byste se v danou chvíli měl zachovat – nechat staříka prosícího na kolenou žít, nebo se bát usvědčení a stát se vrahem? Vrhat se do nebezpečí kvůli dalšímu členovi party a riskovat svůj a – v případě neúspěchu - zároveň jeho život? Celé by se to dalo shrnout to tří slov – žít, nebo zemřít. A o tom This War of Mine je.

Líbí se mi jiné zpracování tématu války. Konečně! Přichází místo tradičního nesmrtelného hrdiny s možností respawnu nebo opakování mise v případě selhání. Realisticky a krutě, hra vám nedává šanci napravit chyby. Nebude to snadné a třeba ve vás hra zanechá jen negativní emoce, ale rozhodně byste ji měli dát šanci.

Hodnocení: Hra This War of Mine dostává 80 procent.

Trailer k hře This War of Mine: