Brambory, které se dají zavlažovat i slanou vodou

Brambory, které se dají zavlažovat i slanou vodou Zdroj: profimedia.cz

Revoluce v potravinách – brambory, které se dají zavlažovat i slanou vodou

V České republice zatím s vodou není větší problém. To samé ale nemohou říci mnohé jiné státy ve světě, které musí složitě odsolovat vodu, aby s ní mohli zavlažovat pole či zúrodňovat step a poušť. To vše se ale brzy změní. Přichází potravinová revoluce. Informoval o ní britský list The Guardian.

Nizozemec Arjen de Vos totiž vynalezl bramboru, kterou lze zalévat slanou vodou. „Až 89 procent vody na světě představuje slaná. Přitom kolem 50 procent zemědělské půdy je ohroženo solí a miliony lidí žijí v těchto oblastech. Takže vidíme, jakému problému čelíme. Zatím se všichni zaměřovali na otázku, jak ze slané vody udělat sladkou. My naopak chceme pracovat s tím, co nám příroda volně poskytuje – tedy vodu slanou,“ vysvětlil partner projektu Marc van Rijsselberghe.

De Vosův projekt přitom podle odborníků může zásadně změnit svět. Otázkou ale je, kde nakonec skončí sůl, když budeme rostliny zalévat slanou vodou? Ani to podle de Vosa není problém – přebytečná sůl končí v listech rostlin, nikoliv v plodech.