Wesley Masters

Wesley Masters Zdroj: Profimedia.cz

Britský voják odmítl medaili za statečnost. Dělali z nás idioty, tvrdí

Poručík Wesley Masters bojoval v britské armádě mimo jiné na misi v Afghánistánu. Právě díky ní si vysloužil medaili za zásluhy, kterou si měl se všemi patřičnými poctami převzít. Masters se však rozhodl odejít, údajně kvůli velké deziluzi.

Příběh medika a nyní již bývalého důstojníka britského královského vojska nedávno uveřejnil britský deník Daily Telegraph. Do afghánské provincie Helmand se muž, který již s armádou skončil, podíval během své služby celkem třikrát.

Nyní se nechal slyšet, že se cítil být podhodnocován, a že již ze ze svých představ o armádě vystřízlivěl. „Vojáci tam jsou zkoušení jako idioti,“ citoval Masterse dnešní Daily Telegraph

Přestože se nyní Masters díky medaili za statečnost těší velké úctě mezi svými kolegy i blízkými, on sám si jako hrdina nepřipadá. Do Afghánistánu se tak již nevrátí, přestože jeho „výpovědní lhůta“ je tříměsíční. Během této doby se však již do žádné zahraniční operace nepřipojí.

O své misi v Afghánistánu hovoří Masters jako o náročné zkušenosti, díky níž již není nic stejné, jako před ní. Pro Daily Telegraph také řekl, že když se z ostrých bojů vrátil do klasického výcvikového režimu, připadalo mu to nepatřičné, falešné. V březnu tohoto roku byl navíc poručík při bojích raněn, za což dostal od armády vyznamenání Válečný kříž. I přesto že jej bojovníci Talibanu postřelili, dál informoval své nadřízené o bojích a o tom, jak se situace vyvíjí, čímž výrazně pomohl ke zlepšeni situace své jednotky. Kamarádi z boje jej vždy chválili – za jeho přátelskost a statečnost.

O svých konkrétních zážitcích se Masters nijak konkrétněji nevyjadřoval, pouze uváděl, že se opakovaně cítil být podhodnocován až ponižován.