Náš strýček Kim

Náš strýček Kim Zdroj: Reuters / Globe media

Zpráva, že v Severní Koreji nařídili účes, jaký má diktátor Kim, byla vymyšlená

Před několika dny oběhla většinou médii po celém světě zpráva, že severokorejský režim nařídil studentům-mužům nosit stejně pofiderní účes, jaký má diktátor Kim Čong-un. Agentura AP teď přímo v severokorejském Pchjongjangu zjišťovala, jak se nařízení naplňuje. A zjistila, že zpráva byla vymyšlená.

Informaci původně odvysílala americká stanice Radio Free Asia, ale i ona dnes tvrdí, že vycházela ze zdrojů, které nebylo možné ověřit. Mělo se jednat o zdroj přímo z vládnoucí strany v KLDR. Nařízení prý mělo být vydáno počátkem března. Podle všeho šlo ale o propagandistický tah, který byl vymyšlen mimo území Severní Koreje.

Podle šéfů turistických kanceláří, kteří pořádají zájezdy do KLDR, neexistují ani náznaky, že by se studenti museli stříhat podle nařízeného vzoru. Nikdo o ničem v metropoli Pchjongjangu nevěděl. Agentura AP vyslala na místo i svého spolupracovníka, ale ani on se ničeho nedopátral. Je sice pravda, že jakási „módní policie“ v KLDR existuje, ale v posledních letech si i zde snaží lidi pořídit modernější oblečení, zejména to, které bylo vyrobeno v Číně. Zpráv, které se nedají o Severní Koreji ověřit, je přitom v posledních letech hodně.