Somer

Somer Zdroj: ČTK

Thálii za celoživotní činoherní mistrovství získal Josef Somr

Josef Somr se dnes večer stal držitelem ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Thálií za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla ocenila Herecká asociace Zdeňka Peřinu a cenu určenou činoherci do 33 let obdržel člen brněnského HaDivadla Martina Siničáka.

Za celoživotní mistrovství byla dnes rovněž oceněna Dagmar Rosíková v kategorii muzikál a opereta. Za balet a pantomimu získal toto ocenění Petr Koželuh a za operu Zdeněk Švehla.

Zvláštní cenu Kolegia Cen Thálie dnes převzal režisér, dramatik a spoluzakladatel Činoherního klubu Ladislav Smoček.

Za nejlepší výkon v kategorii činohra ocenila Herecká asociace Terezu Vilišovou za roli Amy v inscenaci Můj romantický příběh, kterou uvedlo ostravské Divadlo Petra Bezruče. Mezi muži ocenila asociace cenou Thálie Petra Mikesku za roli Paula Verlaina ve hře Úplné zatmění. Inscenaci uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav.

V kategorii muzikál, opereta získala cenu Thálie Lucie Bergerová za roli Alžběty Báthoryové v inscenaci Báthoryčka. Uvedlo ji Těšínské divadlo. Cenu ve stejné kategorii dostal i Marek Holý za roli Zorra ve stejnojmenné inscenaci pražského Divadla Hybernia.

Ocenění v kategorii opera získala Jana Šrejma Kačírková za roli Anny Boleny ve hře Anna Bolena. Diváci ji mohli vidět v ostravském Národním divadle moravskoslezském. Mezi muži se vítězem stal Jiří Přibyl za roli Johna Falstaffa v inscenaci Falstaff uvedené Moravským divadlem Olomouc.

V kategorii balet, pantomima a jiný tanečnědramatický žánr dostala cenu Thálie Marta Drastíková za roli Julie v inscenaci Romeo a Julie uváděné v Národním divadle v Praze. Stejnou cenu dostal Ondřej Vinklát za roli Romea ve stejné inscenaci.

Desítky let oblíbený herec Josef Somr, který osmdesátiny oslaví v polovině dubna, prošel od roku 1956 scénami v Českém Těšíně, Brně a Pardubicích, než se stal v roce 1965 členem pražského Činoherního klubu. V roce 1978 přešel do Národního divadla. Ode dneška je držitelem už tří prestižních ocenění Thálie.

Loutkoherec Peřina za svého více než čtyřicetiletého působení v Naivním divadle v Liberci účinkoval téměř ve stovce inscenací. Byla mezi nimi i role soudce Azdaka v Brechtově Kavkazském křídovém kruhu, za niž v roce 1988 obdržel Cenu Českého literárního fondu i Cenu Josefa Skupy. Tu získal i za výkon v inscenaci Alibaba a čtyřicet loupežníků.

Siničák, který nedokončil Janáčkovu akademii v Brně, začínal v brněnském Divadle Polárka a v Divadle v 7 a půl. Hostoval v Mahenově divadle, Huse na provázku, Divadle U stolu a také v Bezručově divadle v Ostravě. Na domácí scéně ztvárnil například Vávru v Maryše, Macbetha, Strýčka Váňu i Jánošíka. "Je to příjemný pocit nebýt bezcenný," řekl Siničák, když přebíral cenu a všechny za to pozval k nim do Brna do HaDivadla.

Ceny Thálie udělovala letos Herecká asociace už pojedenadvacáté a slavila tak Mezinárodní den divadla, jak na to v úvodu ceremoniálu upozornil její prezident Jiří Hromada.