Iwao Hakamada

Iwao Hakamada Zdroj: archiv

Světový rekord: Japonec odsouzený na smrt byl propuštěn z vězení po 48 letech!

Neuvěřitelný případ justičního selhání vyvolal vlnu kritiky a emocí v Japonsku. Iwao Hakamada (78) byl ve čtvrtek rozhodnutím soudu v Šizuoce propuštěn po 48 letech z vězení, kde seděl za vraždu. Informovala o tom japonská média.

Muže zachránily důkazy pořízené pomocí DNA a pak to, že v zemi vycházejícího slunce se trest smrti, který tam pořád platí, někdy vykonává až po mnoha letech. Hakamada byl zatčen a obviněn v roce 1966 z vraždy svého šéfa, jeho ženy a dvou dětí. Zpočátku vinu popíral, pak se doznal, ale potom opět obvinění popřel. Původně byl odsouzen k smrti už v roce 1968, nejvyšší soud země mu ho po mnoha odvoláních potvrdil v roce 1980. On a jeho sestra se ale pořád dožadovali obnovení procesu. Nakonec jeho obhájci předložili nové důkazy a DNA ukázala, že vraždu zřejmě nespáchal.

Jak se navíc zjistilo, přiznání Hakamady kdysi bylo podle všeho vynuceno bitím a ostatní zaměstnanci podniku, kde pracoval, vypovídali pod nátlakem a lhali. „Soud nařídil obnovit řízení. Nařídil jsem i propuštění pana Hakamady, protože jeho další pobyt ve vězení by popíral principy spravedlnosti,“ oznámil předseda senátu Hirojaki Murajama.

Obhájci teď předpokládají, že jejich klient, kterému je už ale 78 let, bude zcela zproštěn obvinění. Podle dostupných informací byl Iwao Hakamada člověkem, který nejdéle na celém světě čekal na výkon trestu smrti a pak byl propuštěn.

Japonsko je společně s USA jedinou demokratickou zemí světa, kde se trest smrti pořád vykonává. Vláda se ho přes léta trvající diskuse nikdy neodhodlala zrušit, protože 80 procent Japonců ho podporuje.