Show kolem letu na Mars sílí. Lidé už mají pojmenované po sobě krátery na planetě

Show kolem letu na Mars sílí. Lidé už mají pojmenované po sobě krátery na planetě Zdroj: Mars One

Show kolem letu na Mars sílí. Lidé už mají pojmenované po sobě krátery na planetě

Skvělý marketing pro reality show, která se pak uskuteční jinde? Gigantický podvod? Či dokonce skutečný záměr? I tak zní otázky kolem záměru nizozemské společnosti Mars One vyslat v roce 2024 první lidi na Mars, který pak mají kolonizovat.

V rámci celé akce se teď objevila část mapy Marsu, na které už nesou některá místa (například krátery) jména konkrétních lidí. Kolonizace rudé planety začala! Na Marsu je prý kolem 500 tisíc nepojmenovaných kráterů, takže místa je dost a dost. Ale i tento další krok vyvolal nové pochybnosti o tom, jaká kulišárna se za celým projektem skrývá.

Přitom o cestu na Mars měly původně zájem desetitisíce lidí. Do užšího výběru na výlet bez možnosti návratu na Zemi se dostalo 1058 uchazečů. Jsou mezi nimi dvě Češky, které se na cestu těší. Na závěr přísného výběru by ale na tuto planetu mělo odletět jen 24 cestovatelů.

Vyslání materiálu potřebného k vybudování stanic na Marsu má začít za pomoci bezpilotních modulů v roce 2022. Cesta první skupiny „velvyslanců Země“ k planetě se plánuje na duben 2024 a měla by trvat 210 dní. Druhá skupina má vyrazit o rok později.

Organizátoři projektu, který si podle nich vyžádá šest miliard dolarů, ale zatím zůstávají tajemní ohledně stavu financování a řešení technických těžkostí, které s podobnou smělou misí souvisejí. Odborníci v možnost realizace projektu moc nevěří, zpochybňují ho po finanční i praktické stránce.

Nizozemský inženýr Bas Lansdorp, který v roce 2012 s nápadem přišel, je ale stále optimista. Potřebné prostředky chce získat od partnerských firem a od sponzorů, včetně médií. Mimo jiné prý plánuje nepřetržitý videopřenos ze života kolonistů na způsob televizní reality show.

Na rozdíl od západních fantastů byl na cestu na Mars vyhlášen zákaz pro muslimy, protože imámové zjistili, že se jedná o naprosto neislámský krok, pokud někdo letí někam bez možnosti návratu. A v tomto mají pravdu.

Show kolem letu na Mars sílí. Lidé už mají pojmenované po sobě krátery na planetěShow kolem letu na Mars sílí. Lidé už mají pojmenované po sobě krátery na planetě|Mars One