Fotografie ukazuje test americké laserové zbraně, která zničila bezpilotní letoun

Fotografie ukazuje test americké laserové zbraně, která zničila bezpilotní letoun Zdroj: US Navy

Američané instalují první laserové zbraně, na 100 procent zničí cíl nepřítele

Americká armáda začíná instalovat svůj laserový zbraňový systém, která má být stoprocentně úspěšný při ničení nepřátelských cílů. Ostatní země z toho mají obrovské obavy, protože vojenská technologická převaha USA by se tím dál zvýšila.

Laserový systém by měl být nejdříve zaměřen na možné útoky nepřátelských bezpilotních letadel a malých lodí v oblasti Blízkého a Středního východu. Další cílem je instalovat na nové třídě torpédoborců Zumwalt děla, která bude schopna pomocí laserových zbraní zničit i velké lodě.

Na rozdíl od jiných zbraňových systémů je důvodem vývoje laserových zbraní, jejich poměrně nízká cena. Nemyslí se ani samotný vývoj a výzkum, ten drahý je, ale používání je levné, protože takzvaně nemůže nikdy „dojít munice“, jako je tomu například u raket, jejichž cena překračuje běžně milion dolarů za kus a použití.

K nové zbrani se už vyjádřil i čínský admirál Čang Čao-čung. Ten národu sdělil, že spolehlivou obranou proti laserovým zbraním je smog, který zahaluje velká čínská města. Tím ovšem soudruh generál rozzuřil obyvatele, kteří znečištěním ovzduší léta trpí. “Pokud není smog, tak má laserová zbraň dosah deset kilometrů, ” řekl admirál Čao-čung čínské televizi CCTV. “Ale pokud je v ovzduší smog, je dosah pouze kilometr.

Jaký je tedy smysl vyrábět takové zbraně?” Jaký je toho smysl, se zřejmě svět přesvědčí již brzy. Dokazují to testy americké armády. Podle jejich představitelů je účinnost laserových zbraní takřka stoprocentní, což by v oblasti vojenství znamenalo naprostý historický předěl.