Neknomination

Neknomination Zdroj: Youtube.com

NekNominate, absurdní hra s pitím alkoholu, je hitem internetu, umírají kvůli ní lidé

Po starých globálních trendech šířených na sociálních sítích jako bylo například plankování nebo harlem shake, přichází šílenost jménem NekNominate. Jde o to, vypít co největší množství alkoholu a poté předvést nějakou blbost a to celé nahrát na sociální síť. Účastnící po svém výstupu nominují své přátele, kteří mají jejich video překonat.

Hra se rychle rozšířila v posledních týdnech po celém světě a bohužel výsledkem někdy nesmyslných snah zaujmout, jsou už čtyři mrtví mladí muži, z toho dva v Irsku. A to jsou jen ti, o kterých se to určitě ví. Není úplně jasné, kde přesně hra začala. Spekuluje se především o Austrálii, ale i Británii. V těchto zemích je NekNominate velice populární. Úřady přitom varují před zdravotním rizikem podobného počínání.

Koncept hry byl popsán jedním uživatelem Facebooku slovy: “Neck your drink. Nominate another. (Exni tvůj drink a vyzvi k tomu dalšího) Nepřerušuj řetěz, nebuď debil. Společenská hra v pití alkholu patří na sociální sítě! #neknominate. Pijte zodpovědně.“

Zodpovědně? Podívejme se na některá absurdní videa z NekNominate.

V jednom z videí nalijí do záchodu pivo. Poté je vidět na záběrech muž, který je držen za nohy jeho kamarády a pivo ze záchodu vypije. V jiném klipu muž uřízne hlavu ptáka a sní lžící jeho vnitřnosti. Potom si nalije půl litru ginu do sklenice a hodí do něj živou zlatou rybku. Gin s rybkou ale nevypije a místo toho se svlékne a skočí z útesu do ledového moře. Na dalším videu vejde 19letá žena do supermarketu, svlékne se do spodního prádla a vypije na ex plechovku piva. Zdá se jí to cool…

Skutečnou nebezpečnost hry ukázal až případ z Irska, kde při NekNominate zemřeli dva mladíci, staří 19 a 21 let, na otravu alkoholem. V sobotu pak zemřeli dva muži z Británie. Isaac Richardson (20), který vypil smrtící kombinaci vína, whiskey, vodky a piva a Stephen Brookes (29), který vypil půl litru vodky a zemřel. Kamarád Richardsona, který s ním byl v noci, kdy zemřel, prozradil médiím poslední věty, které mu mrtvý řekl před svou smrtí: “Chci všechny překonat. Chci udělat něco, co tu ještě nebylo.“ Vypil ve dvou minutách 1,5 litru míchaných nápojů, upadl do bezvědomí a zemřel.

Profesor Michael Farrell z univerzity v australském New South Wales, který se zabývá alkoholovou a drogovou problematikou, řekl, že se obává, aby nezemřeli další lidé. „Hlavní problém tkví v množství alkoholu a tom, jak se pije. Obecně to vypadá, že účast ve hře by mohla život pěkně znepříjemnit. Je zde navíc v některých skupinách mladých lidí velký tlak na to, abyste hru hráli. Je to soutěž v pití až na doraz, které může skončit i otravou alkoholem. Tato hra by se neměla ani podporovat, ani propagovat,” uzavřel profesor.