James Bond

James Bond Zdroj: Archiv

Kdyby James Bond vypil to, co je v knihách, byl by z něj impotentní alkoholik

Vodka s martini, protřepat, ale nemíchat. To je legendární hláška Seana Conneryho ve filmech o Jamesi Bondovi. Ovšem podle zprávy BBC, si lékaři myslí, že pokud by slavný agent ve skutečnosti vypil tolik alkoholu, co je popsáno v knížkách Iana Fleminga, byl by z něj impotentní alkoholik.

Britští lékaři z Derby a Nottinghamu podrobně prozkoumali 14 knih Iana Fleminga o Bondovi. Vyšlo jim, že agent-hrdina vypije průměrně několikanásobné množství alkoholu, než jsou ve Velké Británii doporučené dávky pro muže.

Při Bondově největší pitce v knize Srdečné pozdravy z Ruska, vypil agent jeho královského veličenstva 50 jednotek alkoholu za jediný den. Dále doktoři mapovali Bondovo pití v souvislosti s jeho věkem. Začínal jako těžký opilec v Casino Royale (1953). Pak podle všeho pověsil svůj alkoholický život na hřebík v románu Goldfinger (1959). Nicméně pak se přísun alkoholu opět začal zvyšovat, až narazil na strop, v podobě 132 jednotek alkoholu za týden v románu Žiješ jenom dvakrát (1964).

Článek o Jamesi Bondovi a jeho pití, který vyšel v Britsh Medical Journal, je uzavřen těmito slovy: „I když uznáváme společenské tlaky na konzumaci alkoholu při práci s mezinárodními teroristy a jinými vysokými hráči, navrhujeme, aby Bond byl dál předán k podrobnějšímu vyšetření jeho problému s alkoholem. James Bond má veliké osobní kouzlo, dostává všechny ženy a to je absolutně neslučitelné se životním stylem alkoholiků, jakým on je. Byl by klasifikovaný jako velice problémový piják alkoholu. Byl by vystaven vysokému riziku poškození jater, impotence a předčasné smrti.“

Otázkou je, co by britští lékaři řekli, kdyby prozkoumali tvrzení Miloše Zemana, kolik toho vypil za den on. Prezident předtím, než mu lékaři nařídili, aby omezil kvůli nemocem pití a kouření, řekl, že vypije denně kolem šesti skleniček vína a tři panáky.