3D pistole

3D pistole Zdroj: Archív

Policie objevila první zbraň vytištěnou 3D tiskárnou

Už před časem se objevily obavy, že moderní 3D tiskárny, které dokážou vytvořit běžné pevné předměty velmi tenkými vrstvami umělé hmoty, by mohly být použity i k tvorbě zbraní. Stalo se. Případ vyšetřují v Británii a informaci o něm přinesl The Telegraph.

Policisté vyšetřují v anglickém Manchesteru případ, kdy se někdo (jméno nebylo oznámeno) pokusil vyrobit funkční zbraň včetně spouště a zásobníku právě na 3D tiskárně. Improvizovaná zbraň byla nalezena spolu se špičkovou 3D tiskárnou. To vyvolává obavy, že ti, co byli za čin zodpovědní, plánovali první továrnu v zemi na výrobu další generace střelných zbraních. Sir Peter Fahey, velící důstojník policie v Manchestru, řekl televizi Sky News, že tyto zbraně jsou novým trendem. A policisté se ze všech sil teď snaží, aby se tyto zbraně nedostaly na ulici do rukou gangů.

Bezpečnostní experti se obávají, že tyto zbraně budou používány zločinci, aby unikli před detektory na letištích a jiných vysoce rizikových místech. Inspektor Chris Mossop z manchersterské policie řekl, že moderní technologie by mohla umožnit zločincům konstrukci zbraní v soukromí jejich domova a pak by se jejich kontrola mohla zcela vymknout jakékoli kontrole.