Želvy

Želvy Zdroj: Youtube.com

Jak souloží zvířata? Německé muzeum o tom uspořádalo velkou výstavu

Podivuhodnou – a zdánlivě trochu bizarní – výstavu otevřeli v západoněmeckém Münsteru. Expozice nazvaná Sex a evoluce začala v v tamním přírodovědném muzeu 11. října a potrvá celý rok do 19. října 2014.

Návštěvníci si, kromě toho, že si prohlédnou vycpaná souložící zvířata, dozví i nejrůznější zajímavosti o evoluci a pohlavním rozmnožování. Téma sexu není totiž vůbec jednoduché, včetně odpovědi na otázku úplně nejzákladnější: Proč vůbec existují dvě pohlaví? Nepohlavní rozmnožování má totiž na první pohled několik zásadních předností. Tou první je, že každý jedinec daného druhu rodí mláďata. Při šíření druhu tak stačí jeden dospělý exemplář, aby založil novou populaci třeba na ostrově.

Naopak, pohlavní rozmnožování je neobyčejně rizikové. Zvířata, aby nalezla partnera, si musí obvykle právo k páření vybojovat. Také přímo při sexu může dojít k úrazu, ať již nedopatřením, nebo „plánovanému“. Samci kudlanek by mohli vyprávět. A je zde ještě jedno riziko sexu: pohlavní nemoci. Bez tohoto způsobu rozmnožování bychom neznali AIDS ani syfilis.

Organismy, které se nepohlavně rozmnožují, by proto teoreticky měly pohlavně rozmnožující se organismy přečíslit a nahradit. Jenže tomu tak není. Možnost nakombinovat geny od obou rodičů do nového jedince je podle všeho natolik výhodná, že výše uvedené přednosti nepohlavního rozmnožování přebíjí.

Do Münsteru se tak můžete zajet podívat nejen na to, jak se paří ježci (to je údajně jedna z nejčastějších otázek, které pracovníci zvířecích útulků a zoologických zahrad k choulostivému tématu zvířecí sexuality dostávají), ale hledat zde i poučení o genetice a evolučních trendech.