Nacisté

Nacisté Zdroj: wikipedia.org

Německá hymna
Adolf Hitler
Růžový trojújhelník
Starověký Řím
Charlie Chaplin
10
Fotogalerie

10 věcí, které nacisté infikovali

Jméno Adolf bylo před tím, než se stal Adolf Hitler synonymem slova ďábel, více než populární, dnes je díky němu velmi málo používané. Podobně dopadl i knír zvaný též Chaplinův kartáček nebo hudba Richarda Wagnera. Jaké další věci se kvůli tomu, že je používali nacisté nebo je měli v oblibě, staly infikovanými a navždy se proměnily v symboly zla?

1. Svastika

Svastika je kříž s ohnutými nebo zalomenými rameny do pravého i levého úhlu a vyskytuje se v mnoha kulturách po celém světě jako náboženský symbol. V tantře se pravotočivá svastika používá jako symbol mužského principu a levotočivá jako symbol ženského principu.

SwastikaSwastika|wikipedia.org

 




2. Hajlování

Pozdrav zdviženou pravicí má své kořeny ve starověkém Římě, kde byl doprovázen zvoláním „Ave Imperator!“ a v pozdějších dobách „Ave Caesar!“.

Pozdrav později používal také Napoleon Bonaparte, který se právě v římských císařích zhlédl a chtěl navázat na jejich odkaz.

Starověký ŘímStarověký Řím|wikipedia.org






3. Chaplinův „kartáček“

Kdysi módní sestřih kníru (nazvaný po herci Charliem Chaplinovi) se díky Hitlerovi stal symbolem zla.

Charlie ChaplinCharlie Chaplin|wikipedia.org








4. Jméno Adolf

Jde o sloučeninu odvozenin starých německých jmen Adal a Athal (vznešený) a slova Wulf (vlk). Na konci 19. a začátku 20. století bylo jméno Adolf více než populární. Po válce jeho obliba rapidně klesla.

5. Růžové trojúhelníky

Před druhou světovou válkou neměly růžové trojúhelníky žádný specifický význam. Za nacistického Německa jimi byli v koncentračních táborech označováni homosexuálové (většinou muži). Ti byli následně využívání k pokusům nebo vykastrováni.

6. První verš německé hymny

Národní píseň Německa „Das Lied der Deutschen“ (Píseň Němců) byla za hymnu uznána v roce 1922. Jelikož byla napsána v době roztříštění Německa, nabádala první sloka k sjednocení a soudržnosti Němců. Nacistická propaganda ale pozměnila interpretaci těchto slov, a tak byl první verš písně po druhé světové válce Spojenci zakázán.

Dnes se v Německu opět zpívá celá hymna. Ovšem ani samotným Němcům není jasné, zda je oficiálně schválena opět celá píseň, nebo jen její třetí sloka.

Německá hymnaNěmecká hymna|wikipedia.org








7. Termín holocaust

V řečtině je slovo holokauston (holocaust) označení pro náboženskou oběť, jež se celá spálí. Tento termín poprvé použil nositel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel ve svém románu Noc (La nuit) ve smyslu „zničení ohněm“.

8. Árijec

Původně slovo árijec podle tradičního výkladu neoznačuje etnikum, ale kultivovanost a duchovnost osob ve védském společenském systému varnšráma.

9. Husí pochod

Podle studií skupinové aktivity v souzvuku více podporují soudržnost týmu. Husí pochod byl poprvé použit v 18. století pruským komandérem Leopoldem I.

V oblibě husí pochod nemělo jen nacistické Německo, na začátku 20. století byl neopomínanou součástí britských vojenských přehlídek.

Husí pochodHusí pochod|profimedia.cz






10. Hudba Richarda Wagnera

Je známo, že Hitler byl fanouškem Wagnera již od raného mládí. Za jeho vlády byl velice populární po celém Německu a jeho hudba se díky tomu stala „znělkou“ nacismu.

Geniální německý skladatel Richard Wagner se bohužel z antisemitského myšlení vyznal poprvé ve svém díle Das Judenthum in der Musik (Židovství v hudbě), které vydal nejprve anonymně a později se k němu veřejně přiznal.

Richard WágnerRichard Wágner|wikipedia.org

 

 

 






A co komunisté?

Komunisté infikovali znak srpu a kladiva. Ten poprvé použili irští demonstranti z hnutí Irská občanská armáda během demonstrace roku 1914. S tím jak dopadla svastika se to ale přesto nedá srovnávat.