Rober Fico

Rober Fico Zdroj: Reflex.cz

Premiér země pod Tatrami vášnivě políbil sekretářku. Češi jen závidí, Slováci zase vedou

Premiér Fico se zachoval jako muž a my Češi můžeme jen blednout. Slovenský lidový vůdce překvapil, je to člověk se vším všudy.

Zatímco skoro všichni Češi - krom svého prezidenta - 21. srpna truchlili nad výročím sovětské okupace a svým národním osudem, slovenský premiér je sentimentu prost. Slovenský týdeník Plus 7 ho chytil, jak se tento pečlivě věnuje své sedmadvacetileté sekretářce Janě Halászové. Péče spočívala ve vášnivých polibcích.

Na jevu samotném by nebylo nic tak pozoruhodného. Fico, jinak ženatý, je sice o dvacet let starší než jeho sekretářka, ale tělo má vypracované tak, že by mu ho sám prezident a amatérský podmořský archeolog Vladimir Putin mohl závidět. Možná se dočkáme několika dotazů do Bratislavy vznesenými z Kremlu diplomatickou poštou, jaké je vlastně to česko-slovenské prezidentské a premiérské know how. Trochu to připomíná oblíbené knihy „Jak dostanete každou“.

Ale kdepak každou. V tomto případě mohou Češi zase jen závidět. Slečna Jana by si mohla hned zahrát v remaku Svěrákova filmu Jako jed. Třeba na to taky někdy dojde, budoucnost je přece otevřená. Nikdo netušil, že člověk jako Fico má něco jako vkus, ale každý má svou třináctou komnatu a premiér, který dosud proslul spíše poněkud podivnými obleky, u kterých není jasné poznat, z jaké doby československé historie pochází jejich střih, příjemně překvapil.

Každá mince má dvě strany, Fico bude muset doma jistě něco vysvětlovat. Ale vysvětlováním se přece jako profesionál živí, takže až bude doma vykládat, že šlo jen o projev jeho sociálního cítění či slovanské vzájemnosti aplikované na příslušnici vlastního národa, bude to jen pokračování jeho politické práce jinými prostředky.

Jaké strategické prostředky nasadí paní Ficová, se jistě časem dozvíme. Přáli bychom si, aby v této těžké době stála premiérovi a svému muži po boku a jednala po vzoru žen anglických. V tomto případě si může říci: „Zavři oči a mysli na Slovensko.“