Smartphone

Smartphone Zdroj: profimedia.cz

KLDR prý vyrobila první vlastní smartphone: Jde opět o podvod?

KLDR prý vyrobila vlastní chytrý telefon, který pojmenovala Arirang. Jak už to tak bývá, země vyslala do světa fotografie, na kterých si nový telefon během své pravidelné cesty po severokorejských továrnách hrdě prohlíží vůdce Kim Čong-un. Odborníci však zpochybňují jeho původ.

KLDR má mobilní síť do roku 2008. Aktivita na síti je ovšem velmi pozorně sledována a omezena. Síť provozuje stát a egyptská telekomunikační firma Orascom.

Loni Severní Korea předvedla údajně vlastní tablet. Později se však ukázalo, že byl zřejmě vyroben v Číně. Původ tabletů pomohl odhalit Martyn Williams, který je odborníkem na severokorejskou technologii. Ten prohlásil, že některé části softwarového kódu tabletu odkazují na výrobce v Hongkongu. Podle Williamse i v případě přístroje Arirang, který se jmenuje po oblíbené lidové písni, není pravděpodobné, že by byl vyroben v zemi.

SmartphoneSmartphone|Profimedia.cz


Hrdý vůdce

Na fotografiích je vidět Kim Čong-una, jak si v továrně prohlíží nový přístroj spolu s šéfem propagandy a severokorejské tiskové agentury KCNA. Podle Williamse však nebyl ukázán skutečný výrobní závod a přístroj byl zřejmě vyroben na objednávku čínským výrobcem a dodán do závodu, kde je ještě před zahájením prodeje kontrolován.

Přístroj zřejmě používá mobilní operační systém Android firmy Google. Agentura KCNA však k němu neposkytla žádné bližší informace. Pouze napsala, že vůdce chválil vysoké rozlišení vestavěného fotoaparátu. Vyjádřil prý rovněž naději, že přístroj bude mít výchovný význam a naučí lidi milovat korejské věci, a poznamenal, že by mohl být použit pro všeobecné šíření vládních informací.