Nevydařený útok levharta

Nevydařený útok levharta Zdroj: profimedia.cz

Nevydařený útok levharta
Nevydařený útok levharta
Nevydařený útok levharta
Nevydařený útok levharta
Nevydařený útok levharta
6
Fotogalerie

Unikátní snímky přírody. Neúspěšný útok levharta

FOTOGALERIE: I mistr tesař se někdy utne. Jeden z nejlepších afrických lovců – levhart skvrnitý – minul antilopu při útoku ze stromu. Jeho skok byl příliš krátký, nebo se prostě šelma ukvapila.

Celou akci sledoval v africké Botswaně fotograf divoké zvěře Magnus Hirt. Všiml si šelmy na stromě, připravil fotoaparát a pak už se jen těšil na snímky z úspěšného lovu. Levhartovi sice skok nevyšel podle představ, ale série snímků, která vznikla je snad ještě zajímavější, než kdyby šelma uspěla.

Každopádně antilopa by mohla (kdyby to uměla) mluvit o velkém štěstí. Levharti jsou totiž jedni z nejlepších lovců v Africe. Dokážou dobře využívat terén a útočit ze zálohy. Občas přímo ze stromu, čímž se síla ataku ještě násobí. Pokud náhodou minou, kořist většinou dále nepronásledují. Obvykle se uvádí, že každý druhý útok této šelmy končí úspěchem. Za příznivých okolností (například právě při skoku ze stromu) může být levhartova lovecká úspěšnost dokonce až 70%. To znamená, že sedm z deseti útoků končí polapením kořisti. Tím se levhart řadí mezi nejproduktivnější lovce vůbec.

Pro srovnání: u lvů lovících ve smečce je úspěšnost při lovu podle výzkumů, které prováděli přírodovědci v terénu, kolem 30 procent. Samostatně lovící lev chytí svou kořist dokonce jen v jednom z deseti případů.

Levharti jsou úspěšnější lovci i než bleskurychlí gepardi. Ti uloví v průměru dvě až pět zvířat z deseti, která si vyhlédnou.