Miroslav Pelta

Miroslav Pelta Zdroj: Nguyen Phuong Thao

"Volal Pelta!" "A co chtěl?" "Podepsat petici v deníku Sport!"

Kolegové z deníku Sport přišli s peticí, která vyzývá k odchodu kmotrů z vrcholných fotbalových funkcí. 

 

Ten příběh asi znají i ti z vás, kterým je jinak fotbal naprosto (MC) putna. Čtveřice týmů, která chtěla v nadcházející volbě fotbalové generality podporovat protikandidátku Miroslava Pelty Markétu Haindlovou na hřišti v následujícím kole prohrála se svými soupeři při celkovém skóre 1:15, jejich hráči nafasovali celkem deset červených karet a následně neúměrně vysoké disciplinární stopky. Svazový boss Pelta prohlásil, že se jednalo o náhodu, zlopověstný funkcionář a partner dříve vzývané rozhodčí Dagmar Damkové Roman Berbr rovnou stěžovatelům doporučil, ať se odstěhují jinam, když se jim to nelíbí.

 

Haindlová nakonec nezískala potřebných deset nominací od klubů, ale pouze devět. Proti Peltovi tak kandidovat nemůže. „Asi špatně pracovala. Aspoň bude valná hromada rychlejší, když se bude hlasovat aklamací,“ reagoval Pelta. Haha!

 

Pan „celý jaro bylo cinklý“ či hrdina jednoho z dialogů Ivana „Ivánka“ Horníka („Volal Pelta. – Čůrák! – Co chtěl? – Nic. – A cos mu na to řek´? – Nic. – Tak tos mu řek´dobře!) do čela fotbalových bafuňářů s nálepkou lumpa už nastupoval. Tehdy mu ale mnozí (včetně autora tohoto textu) byli ochotni přiznat pracovitost, znalost prostředí a věřili, že by po mátožném a alibistickém Ivanu Haškovi mohl ve fotbalovém prostředí něco udělat.

 

Skutečně udělal. Ale nic ve stylu „z polepšeného pytláka je nejlepší hajný“ to věru nebylo. Místo toho máme zakonzervovaný guláš fotbalového Babici Michala Bílka u národního týmu, bez jediného náznaku řešení se vlekoucí kauzy typu „Křetínského kabela“ plná podezření z korupce v lize či „zářezy“ nepohodlných týmů. Tomu všemu vévodí blahosklonně se tvářící růžolící naducaná tvář Pelty a s drzou nadřazeností blahosklonný obličej hlavního zákulisního hráče Berbra.

 

 

Ty navíc zřejmě ze všeho nejvíc zajímá nový disciplinární řád, podle kterého se od 1. července obecně snižují nejvyšší sazby fotbalových trestů. Až na třetinu se mají snížit tresty za "porušení regulérnosti soutěže", tedy za korupci. Vlastně už chybí jen to, aby Pelta s Berbrem přibrali do party bývalého primátora Prahy Pavla Béma, který by pro jistotu zakázal zákonem používání slova kmotr.

 

Za této situace se deník Sport odhodlal k věci, která je na tuzemské poměry poměrně nebývalá. Před sobotním zasedáním fotbalových bafuňářů, kteří si už v zákulisí na základě dohod rozparcelovali funkce ve vedení tuzemského fotbalu, Sport uspořádal petici „Dejme fotbalovým kmotrům červenou!“

 

„Děkujeme všem, kterým není budoucnost českého fotbalu lhostejná a k výzvě se na našem webu www.isport.cz oficiálně připojí. Věříme, že to bude začátek celospolečenské diskuze o tom, jak fotbal vyvést z temnoty, do níž směřuje. Protože pokud se to nepodaří nyní a volby dopadnou podle očekávaného scénáře, v dalších letech bude stále těžší fotbal očistit,“ napsal šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek. Celý text výzvy naleznete zde.

 

Zariskujme proto, že se na seznam „věčných petentů“ dostanou i ti z nás, kteří žádné petice ze zásady nepodepisují. I když si delegáti Fotbalové asociace České republiky (FAČR) zřejmě v sobotu beztak udělají, co si dohodli. Třeba bude alespoň Miroslav Pelta vědět, že si to „cinklý jaro“ ve prospěch fotbalu neodpracoval, jak se rád holedbá. Naopak!