Česká kniha - logo

Česká kniha - logo Zdroj: Česká kniha

Ceny Česká Kniha 2013 ovládly ženy

Ženy-spisovatelky na tom možná nejsou tak zle, jak si myslí Jiří Peňás. Jakuba Katalpa a Kateřina Tučková bodovaly v Ceně Česká kniha.

Vzpomínáte ještě na tu nešťastnou úvahu známého publicisty Jiřího Peňáse s názvem Pavoučí ženy a ubohá tlustá moucha? Vyšla loni počátkem prosince v Lidových novinách a vzbudila ostrou diskusi na stránkách samotných Lidovek i mimo ně. Autor se v ní dívá na ženy-literátky a jejich způsob tvorby velmi stereotypním a generalizujícím pohledem. A právě kritizovaným dámám byly v pátek 17. května uděleny dvě literární ceny.

Laureátkou Ceny Česká kniha 2013 se stala Jakuba Katalpa se svým románem Němci, vydaným nakladatelstvím Host. Porota složená z akademiků, překladatelů a knihkupců se na vyhlašování ceny v rámci pražského veletrhu Svět knihy rozhodla oproti loňskému ročníku (kdy zvítězil Vladimír Binar se svazkem svých tří próz Číňanova pěna) zveřejnit i jména autorů, kteří obsadili dvě další pomyslné příčky žebříčku. „Stříbrnou medaili“ dle porotců získal Petr Šabach s prózou Máslem dolů (vyd. Paseka), „bronzovou“ pak Veronika Bendová se svým románovým debutem Nonstop Eufrat (vyd. Fra).

Letos poprvé udělenou Cenu čtenářů České knihy pak obdržela Kateřina Tučková za román Žítkovské bohyně (nakladatelství Host). Ta u vás, čtenářů Reflexu, získala mezi nominovanými druhé místo – v hlasování čtenářů Reflexu byl její bestseller (na 40 000 prodaných výtisků!) o dva hlasy předstižen jen románem Sylvy Lauerové Tichošlap. Svůj hlas Kateřině Tučkové dalo celkem 238 z celkového počtu 555 zapojivších se čtenářů (na organizaci hlasování se podílely magazín Xantypa, týdeník Reflex, K Revue, internetový magazín Vaše literatura a Portál české literatury). V rámci udílení ceny byla rovněž vylosována jména deseti hlasujících čtenářů, kteří obdrží české knihy (seznam šťastných deseti najdete na webových stránkách www.ceskakniha.com).