Anna Karenina

Anna Karenina Zdroj: Bontonfilm

Pí a jeho život
Pí a jeho život
Anna Karenina
Zkrocená hora
Zkrocená hora
9
Fotogalerie

Dívat se a nekrást: které filmy se vyplatí mít na poličce

Když chčije a chčije (jak praví klasik, nikoli já), není lepšího programu, než zalézt pod peřinu a celý víkend "sjíždět" filmy. Nestahované, pochopitelně. Upřímně - ty, na něž ode dneška hodlám pravidelně lákat, by vás vlastně ani nemělo napadnout krást. Buď jsou tak neskonale dobré, že byste to jejich tvůrcům neudělali, a nebo oplývají bonusovou výbavou, o níž by jednoduše byla škoda přijít.    

Pí a jeho život - DVD boxPí a jeho život - DVD box|BontonfilmPí a jeho život (DVD)

Režie: Ang Lee, hrají: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu

Délka: 122 min., formát obrazu: 16:9, 1.85:1, barevný, doporučená cena: 299 Kč

Tygr, chlapec a člun vprostřed bouřícího oceánu: vystavět z podobného dějového mála emocionálně opojný dvouhodinový film, to umí zkrátka jenom Ang Lee (Robert Zemeckis měl k tomu blízko ve svém Trosečníkovi, leč chyběla mu ona obrazová virtuozita). V Leeově barokizujícím opusu je přitom všechno: hrdinství, láska, pokora i napětí a hlavně krása, která prýští z obrazů i neposkvrněného příběhu. Odysea ztroskotance, jenž na své loďce přežívá navzdory šelmě, nečasu i bohům, vyvolá v divákovi zvláštně povznesený pocit. Jen pozor, je nebezpečně návykový. Ostatně stejně jako Lee sám.

 

Anna Karenina - DVD boxAnna Karenina - DVD box|BontonfilmAnna Karenina (DVD)

Režie: Joe Wright, hrají: Keira Knightley, Jude Law

Délka: 124 min., formát obrazu: 16:9, 2.40:1, barevný, doporučená cena: 299 Kč

Greta Garbo, Sophie Morceau nebo Keira Knightley? Jako Anny Kareniny měly každá něco do sebe a na jediné nejlepší se zcela jistě neshodneme. Stejně jako se neshodneme, jestli film, přirozeně rozšířený o divadlo, je správnou a nebo naopak zcela pomýlenou cestou. Každopádně už jen samo přemýšlení nad tím, co znamená ono slovo „správně“, představuje proces tak akorát bolestný a euforický, aby nás bavil bez ohledu na kvality filmu. Takže vlastně proč ne.

 

 

Zkrocená hora - Blu ray boxZkrocená hora - Blu ray box|Magic BoxZkrocená hora (BR)

Režie: Ang Lee, hrají: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway

Délka: 132 minut, fomát obrazu: 16:9 / 1,85:1, doporučená cena: 399 Kč

A ještě jednou oscarový Ang Lee, tentokrát už téměř historický. Váže se k němu bizarní historka. Když Zkrocená hora dorazila na tradiční filmový trh, distributoři se do obchodování příliš nehrnuli. Prý si neuměli představit, že by někdo chodil na western o kovbojích-homosexuálech. Nakonec se prodal, ale za naprosto směšnou cenu… A pak získal tři Oscary! Něco takového by si nevymyslel snad ani sám pohádkář Lee. Mimochodem dosud se mi nepovedlo najít muže-heterosexuála, jenž by se do Zkrocené hory bezvýhradně zamiloval. Dokonce i ti, kdo snímku jisté kouzlo přiznávají, alibisticky tvrdí: "Hezké, ale já si holt ty teplý chlapy neodmyslím." Takže se prosím hlaste vy všichni, kdo jste si je odmysleli. Zajímá mě, jestli vůbec existujete.

 

Frankenweenie - DVD boxFrankenweenie - DVD box|Magic BoxFrankenweenie: Domácí mazlíček (2BR 3D+2D)

Režie: Tim Burton, hrají: Winona Ryder, Catherine O'Hara, Atticus Shaffer, Martin Landau

Délka: 87 minut, fomát obrazu: 16:9 / 1,85 :1, doporučená cena: 599 Kč

Slibuji, že to je naposledy, co vás se tímhle něžně zetlelým psem obtěžuji, ale nemůžu si pomoct. Burtonovo poslední dílko je zkrátka dokonalost sama. A i když mu sem tam někdo vyčte, že v něm vykrádá sám sebe opakuje (aby také ne, když zpracovává vlastní starší snímek), patří stále k tomu nejlepšímu, co vyšinutá fantazie Burtona vyprodukovala. Sparky, pes, který hned na začátku umře, aby ho jeho přítel oživoval za pomoci elektrických výbojů a nadpřirozených čar, má tak široký rejstřík výrazů, že by si zasloužil hereckého Oscara. Z atmosféry říznuté beetlejuicovskou poťouchlostí mrazí v kostech, současně vás šimrá na bránici a ještě ke všemu se dojmete - disneyovský Bambi hadr. A pak je tu ještě jedno eso, bravura, s níž Burtonův animuje loutky, aniž by se přitom dotkl počítače. Když se Sparky směje, směje se silikon a drátky, nikoli produkt z jedniček a nul. Podrobnosti se dozvíte v bonusech, jež ocení nejen skalní burtonovci. Jo a nad Frankenweeniem mimochodem jásal i sám Milan Tesař, tedy šéf kulturní rubriky, jehož (na rozdíl ode mě) vskutku nelze podezřívat z infantility či senility. Takže snažně prosím, dejte psovi šanci.