Městečko postavené z chleba

Městečko postavené z chleba Zdroj: VENN.com

Instalace ve druhé fázi.
Domy už začíná pokrývat plíseň.
Městská krajina se pomalu rozpadá.
Město už není k poznání.
Poslední fáze
6
Fotogalerie

Umělkyně pomocí fotografií zachytila rozklad krajiny z chleba

Za jak dlouho by se z města stal les, kdyby ho opustili lidé? Přesně tato otázka ve vědeckém článku inspirovala švédskou designérku Johannu Mårtensson, aby vytvořila městskou krajinu z chleba. Poté pomocí fotografií sledovala, jakou dobu trvá, než se začne struktura hroutit, zdi věžáků pokryje plíseň a instalace se úplně srovná se zemí.

 

Asi tak tisíc let poté, co by z měst zmizeli lidé, by se domy postavené z betonu úplně zhroutily a nezbylo z nich prakticky nic. Alespoň to tvrdí vědecký článek Torill Kornfeldt, který donutil švédskou umělkyni k prozkoumání vlastní otázky. Jak dlouho by vydrželo stát takové městečko z chleba? Johanna Mårtensson tedy vzala kynuté těsto a pustila se do vytváření vlastní krajiny o rozměru 375cm x 48cm. Hotovou instalaci vložila do akvária a v různých časových rozmezích ji pak fotografovala.

 

První tři snímky designérka pořídila během deseti dní. Je na nich zobrazeno boření struktury městečka a počáteční pokrývání chlupatou plísní. Po dvou týdnech už se začínala instalace rozkládat a dva a půl měsíce po zahájení projektu už nebyla krajina k poznání. Poslední fotografii pořídila Johanna Mårtensson ještě o měsíc později, kdy už ze struktury moc nezbývalo. Kompletně se ale domy rozpadly a zmizely až po šesti měsících.

 

 

„Všechny moje práce jsou založeny na zájmu o psychologii a chování lidí. To pro mě také výrazně souvisí s tím, jak budujeme svět a plánujeme si naše životy,“ svěřila se Mårtensson dailymail.co.uk.