Římani

Římani Zdroj: Random Facts

15 bizarností, které jste nevěděli o starověkém Římě a jeho obyvatelích

Když se přejedli, tak se vyzvraceli, aby mohli jíst dál. Scházeli se k pokecu na záchodech a z koní dělali politiky. Římané uměli žít.

 

1. Krev gladiátorů se používala k léčení nemocí. Její pití se ordinovalo na neplodnost nebo epilepsii. Zatímco dnes jsou upíří story důvodem k tomu, aby pubertální dívky stanovaly před kinem, ve starověkém Římě pití krve nikoho nevzrušovalo. Prostě se pila na zdraví.

 

2. Fialová barva oblečení byla určena výhradně pro některé senátory a císaře. Ve fialové barvě nesměl kromě těchto lidí chodit oblečený nikdo další.

 

3. Třetí manželka císaře Claudia, Valeria Messalina, byla nymfomankou. Podle historiků dokonce jednou soutěžila s prostitutkou o to, která z nich stihne za noc vystřídat více sexuálních partnerů. Dnes by z Valerie byla hvězda bulváru a pravděpodobně by také měla i vlastní pořad v televizi.

 

4. Symbol penisu se považoval za talisman pro štěstí. Lidé je nosili na krku, nebo si je věšeli na kliku u dveří. Odháněly prý zlé duchy.

 

5. Kdo byl levák, neměl podle Římanů v životě štěstí. Jestli na leváky někdo věšel penisy, historici neuvádějí.

 

6. Císař Caligula se na veřejnosti často objevoval převlečený za ženu. Položil tak zřejmě základy travesti a dal smysl života polovině obyvatel Bangkoku.

 

7. Caligulův oblíbený kůň, Incitatus, žil v krásné stáji, postavené z ebenového dřeva. Šílený císař z něj chtěl udělat konzula, což byl v Římě nejdůležitější post ve vládě. Jeho nápady jsou očividně nadčasové a některé vlády pokračují v tradici obsazování koňů na vrcholné funkce dodnes.

 

8. V prvním století před Kristem napsal básník Gaius Valerius Catullus báseň adresovanou dvěma svým kritikům – senátoru Aureliovi a básníků Furiovi. Báseň je tak vulgární a obscénní, že nebyla z latiny přeložena do angličtiny až do 20.století. My ji kvůli nevhodnému obsahu vydáme až po desáté hodině večer.

 

9. Římané si mysleli, že raní křesťané praktikovali kanibalismus, protože jedli chléb a pili víno, což symbolizuje Kristovo tělo a krev. Kdyby Křeštané byli jen kanibalové, bylo by nám všem hej.

 

10. Lidé se v Římě socializovali na veřejných toaletách, kterých bylo celkem asi 140. Některé římské zvyky by slavily úspěch i dnes.

 

11. Protože bohatí Římané pořádali opulentní hostiny trvající několik hodin, nebo i dní, bylo normální, že v případě, když se člověk přejedl, se prostě vyzvracel, aby mohl jíst dál.

 

12. Ženy si často a rády barvily vlasy. Barvy na vlasy se vyráběly z kozího tuku, popela, henny a bělidla.

 

13. Ačkoliv se Římané velice často myli a dodržovali hygienu, nepoužívali mýdlo. Místo toho na sebe patlali parfémované oleje a pak se oškrabávali škrabátkem.

 

14. Tógu nosili pouze muži, kteří se narodili jako svobodní. Otroci a gladiátoři si museli vystačit s něčím, co připomínalo tři roky neprané pleny. Jak na těle, tak na nohou.

 

15. K praní prádla se používala moč. Lidé, kteří vlastnili prádelny, tak obcházeli obyvatele a sbírali moč, kterou následně využili. Zkuste to také, prací prášky jsou v poslední době až moc mainstreamová záležitost.

 

 Zdroj: Buzzfeed.com, Facts.randomhistory.com