Cyklistika u města Šibenik

Cyklistika u města Šibenik Zdroj: Julien Duval

Chráněná krajinná oblast Telašćica
Jeskyně Samograd
Město Grožnjan
Hrad Trakošćan
Cyklistika u města Šibenik
11
Fotogalerie

6 míst v Chorvatsku, která jste měli navštívit už dávno

My Češi si prostě nemůžeme pomoct. Chorvatsko si získalo naše srdce, a tak tam jezdíme a budeme jezdit. Jestli máte pocit, že už všechno znáte, ochutnejte naše tipy. Možná vás překvapí, kolik neobvyklých míst ještě neznáte!

Jezero uprostřed moře a delfíni

Místo, které vás dostane – tak na vás bude působit Dugi Otok, kde najdete chráněnou krajinnou oblast Telašćica. Je obklopen 8 kilometrů hlubokým a 2 kilometry širokým srázem, který patří k největším na Jadranu. A ty paradoxy! Na jedné straně tiché a klidné pláže, na druhé divoká nespoutaná příroda s vysokými borovicemi, dubovými lesy a jezero. V parku je spousta naučných stezek. Projděte si nejoblíbenější trasu, která vede kolem slaného jezera Mir. Traduje se, že jeho voda je léčivá. Ať už je to pravda nebo ne, každopádně se skvěle vykoupete. Poblíž jezera je krásná vyhlídka na širé moře. Když budete mít štěstí, můžete vidět skákající delfíny, kteří se tady objevují. 

Jeskyně jenom pro VIP? Ano!

Chcete na dovolené vidět krásnou přírodu a ideálně zažít i trochu dobrodružství? Jeskyně Samograd v pohoří Velebit je přesně to pravé. Je to trochu exkluzivní věc, protože pro vstup potřebujete povolení od ministerstva kultury a správy jeskynního parku. Zní to komplikovaně, ale stačí jenom trochu plánovat dopředu. Ovšem má to jednu výhodu: nepotkáte se tam s davy turistů. Jeskyně má skoro 300 metrů, budete procházet vysokými i úzkými chodbami. Návštěva navíc připomíná dobrodružnou výpravu. Helma u vstupu, vyvýšeniny, úzké chodby i chůze v podřepu. Za ten zážitek z nedotčené přírody to ale stojí.

Jeskyně SamogradJeskyně Samograd | Bojan-Haron Markičević

Kulturní injekce plná Středomoří

Nikdy není pozdě se proměnit v bohéma! Alespoň o dovolené. Nejnavštěvovanější poloostrov Chorvatska skrývá uprostřed svahů líbezné město Grožnjan, jinak známé jako Město umělců. Čeká na vás místo s italskou atmosférou, kamennými uličkami a domy s typickými barevnými okenicemi. Nezávislí umělci se starají o kulturní zážitky. Můžete díky tomu zajít do více než dvaceti galerií, poslechnout si  koncert, podívat se na jazzový festival nebo malířskou show Ex Tempore. Při návštěvě Grožnjanu určitě zajděte do jedné z místních restaurací. V nabídce mají samozřejmě tradiční istrijskou kuchyni, ale vyzkoušejte něco jiné. Jejich specialitou jsou jídla s lanýži.  

Město GrožnjanMěsto Grožnjan | Ivo Biočina

Jenom na chvíli do pohádky

Až vás omrzí pěší túry nebo ležení na pláži, zajděte se podívat do hradu Trakošćan v severní části země.  Postavili ho už ve 13. století a při pohledu na něj se budete cítit jako v pohádce. Velmi tomu pomáhá jeho umístění na kopci, blízkost lesa a honosný vzhled hradu. Kruhová věž v popředí hradu vás zaujme na první pohled. Interiéry jsou vybaveny barokním nábytkem, rytířskou výzbrojí, loveckými trofejemi a zbraněmi. Po prohlídce si pronajměte kočár tažený koňmi. Budete se alespoň na chvíli cítit jako praví šlechticové.

Hrad TrakošćanHrad Trakošćan | Julien Duval

Okolo Šibeniku cestička

Češi milují kolo! Občas na něm jezdí přes 80 procent z nás. Tak proč si nezajezdit také na dovolené? Možná jste to nevěděli, ale Chorvatsko má spoustu cyklotras. Poblíž Šibeniku otestujte okružní jízdu kolem průlivu sv. Antonína. Trasa vede kolem pevnosti sv. Mikuláše ze 16. století, která patří mezi nejstarší opevnění na světě. Po cestě vás bude doprovázet výhled na historické město a přilehlé ostrovy. Následně se vrátíte přes Zablaće kolem jezer Male a Velke Soline, která dříve sloužila jako nádrže pro získávání soli. Zkrátka: pohyb, endorfiny, aktivní odpočinek a k tomu ještě ty skvostné výhledy!

Zvedněte si pořádně tepovku

Blízko známé Makarské riviéry se nachází velká chráněná krajinná oblast a pohoří Biokovo. Právě tady si určitě vyzkoušejte paragliding. Stačí vám jenom trochu tréninku a hlavně dobré počasí. Při seskoku s padákem uvidíte ostrovy Brač nebo Hvar. Také můžete vyzkoušet adrenalinovou procházku po Skywalk Biokovo v oblasti Ravna vlaška. Půlkruhová prosklená vyhlídka vyčnívá za hranu útesu a vy tak pohlédnete na podobná místa jako při paraglidingu.

Skywalk v Chráněné krajinné oblasti BiokovoSkywalk v Chráněné krajinné oblasti Biokovo | Julien Duval

Přivezte si nádherné vzpomínky z dovolené, které jen tak nevyblednou. Pro více tipů klikněte ZDE. #ChorvatskoFullOfLife

CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD