Zdroj: Leonardo AI

Ještě nemáte v investičním portfoliu zlato? Je nejvyšší čas na jeho nákup

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata? Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Kamennou prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře, nikoliv v přízemí! Abyste nezabloudili, použijte služební vchod (z ulice u Obecního domu) hned vedle výlohy Blanky Matragi a nechejte se vyvést výtahem do druhého patra. Za nízké ceny získáte zlato i v Brně, v ikonické cihlové budově Dornych vedle Vaňkovky.

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o bezpečné uložení finančních prostředků do drahých kovů. Že jsou ceny zlatých cihel a zlatých mincí u tohoto prodejce skutečně nejnižší, se můžete přesvědčit na stránce investiční zlato. Najdete zde i ceník v eurech.

Přízemní cenou zlata se tento prodejce výrazně odlišuje od ostatních nabídek na trhu. Potvrzuje to i jeho umístění na prvním místě loňského srovnání finančních produktů v kategorii prodejců drahých kovů (soutěž pořádá server Finparáda společnosti Scott&Rose).

Investovat do zlata se dá různými způsoby. Který je ten správný?

Možností je mnoho, správná v podstatě jen jediná. Buďte konzervativní! Nespokojte se s virtuálním zlatem ani s akciemi. Síla zlata je v jeho fyzickém vlastnictví. Nezbývá vám tedy nic jiného, než prostě zlatou cihlu vlastnit. Investiční zlato má totiž podobu zlatých slitků (tedy zlatých cihel), případně investičních zlatých mincí (nejde však o numismatické mince). Toto zlato je přesně to, které odolává inflaci, ekonomickým i geopolitickým problémům, nestabilitě měn a dalším nástrahám, které se dnes a denně valí na náš majetek v různých formách. Výhodou investičního zlata je i to, že jej nakoupíte bez DPH. Což se netýká jiných investičních kovů (třeba stříbra), dalších forem zlata (například šperků), ale ani třeba investičních diamantů.

Na jaké zlato si dát pozor a raději se mu vyhnout?

Fondy obchodované na burze (ETFs): ETFs nabízí možnost investovat do zlata bez nutnosti manipulace s fyzickým kovem a jsou snadno obchodovatelné na burze. Avšak jsou spíše finančním produktem a rozhodně neposkytují stejné benefity jako fyzické vlastnictví zlata.

Futures a opce na zlato: Tyto pokročilé finanční nástroje umožňují sázet na budoucí cenový vývoj zlata a mohou nabízet vysoké zisky při zvýšeném riziku. Nepřináší vám však benefity fyzického vlastnictví zlatých slitků.

Investiční certifikáty: Jde o důkazy vlastnictví určitého množství zlata, které je však fyzicky uloženo jinde. Tyto cenné papíry lze obchodovat, aniž by bylo nutné zlato fyzicky držet. Zlato však opět nevlastníte fyzicky a rukama vám v podstatě nikdy neprojde. Neřešíte sice problém se skladováním zlata a s případným pojištěním, ale opět jde o nejistou investici do zlata s mnohými riziky.

Zlaté účty u bank: Banky někdy poskytují služby, díky kterým lze nakupovat zlato a účtovat jeho hodnotu na speciálním účtu, podobně jako u měnových operací. Hodí se jen jako velice okrajová část finančního portfolia.

Akcie zlatotěžebních společností: Investice do společností, které se specializují na těžbu zlata, nabízí možnost profitovat z podnikání ve zlatém průmyslu. Výkonnost těchto akcií však závisí na mnoha faktorech, které přesahují samotnou cenu zlata. Ani odborníci nemusí mít dostatek informací, zdali nejde o nadhodnocené akcie. Bublina pak rychle splaskne, když se provalí, že je důl téměř vytěžen. Případy to jsou poměrně časté.

Futures a opce na zlato: Tyto pokročilé finanční nástroje umožňují sázet na budoucí cenový vývoj zlata a mohou nabízet vysoké zisky, avšak při zvýšeném riziku.

Numismatické a sběratelské mince: Sběratelské mince mohou mít kromě materiálové hodnoty také historickou nebo uměleckou hodnotu a jsou ceněny sběrateli, což může představovat jiný druh investice. Pokud jste sběratel, proč ne! Ale pro laika jde o nevhodnou investici – zbytečně drahou a bez jistoty benefitů.

Vedle těchto se zlatem spojených finančních produktů je investice do fyzického zlata skvělou možností pro velké i malé investory. Představuje alternativu k na účtu držené hotovosti, která podléhá inflaci. Nevyžaduje velké investice najednou, jako to může být u nemovitostí, které kupujeme kvůli investici. Navíc jde o majetek bezúdržbový a mobilní.