Video placeholde

Tuhle dovolenou si užije celá rodina. Proč jet s dětmi právě na Maltu?

V minulém díle jsme si povídali o dobrodružné dovolené, kterou můžete zažít na Maltském souostroví. Dnes se zaměříme na poklidnější a pohodovu dovolenou, na kterou se můžete vypravit i s dětmi. Proč je Malta ideálním místem pro rodinný odpočinek? Odpovědi nám prozradí Kristýna Gottwaldová z VisitMalta.

“Pro lidi, kteří si chtějí odpočinout a trávit čas na pláži, je ideální právě Malta. Člověk tu nemusí svůj čas trávit jen odpočinkem pasivním, ale i aktivním, například touláním po ostrovech a návštěvou různých památek a proto maximálně doporučuji vyrazit na Maltu s dětmi,” radí Kristýna Gottwaldová a dodává: “Je tu velmi bezpečno. Velmi pozitivní jsou i ceny, které jsou dost podobné jako u nás. Malta je rozhodně připravena na děti. Najdete tu spoustu muzeí, parků a sportovního vyžití přímo pro ně.”

Pohoda a klídek na pláži

Písčité pláže na Maltě jsou zpravidla pozvolné, čisté a bezpečné. Některé z nich  jsou přizpůsobené i pro lidi na invalidním vozíku. Na takových plážích se nachází dlouhá mola, která vedou přímo do vody. Tento pozvolný vstup do moře je ideální nejen pro vozíčkáře a děti, ale i pro seniory.

“Tím, že je Maltské souostroví malinká destinace a turistů je tu během sezóny více, určitě doporučuji navštívit některé zátoky a laguny na sousedních ostrovech Comino či Gozo, kde je i více přírodních krás, je tam také mnoho pláží, ať už písečných nebo kamenitých či na útesech. Na Gozu můžete navštívit i pláž Ramla, která je pokryta červeným pískem. Na Maltě zase najdete velké pláže, například Mellieha, ideální pro vodní sporty,” zmiňuje Kristýna.  

Jak poznat Maltskou kulturu v celé její kráse?

“Na ostrovech Malta a Gozo je několik řemeslných vesnic, které jsou přizpůsobeny turistickému ruchu. Lidé se mohou podívat a vyzkoušet si, jak tradiční řemesla fungují. Malta je nejvíce známá foukáním skla a krajkami. Dále si můžete vyzkoušet výrobu svíčeka nebo přípravu tradičních jídel jako je králík či plněné taštičky zvané pastizzi. Na Gozu, které je více zemědělské, se můžete podívat i na tradiční pěstování vinné révy,” říká Kristýna. 

V rámci dovolené můžete využít krátkodobých vzdělávacích pobytů s výukou angličtiny pro děti i dospělé. Je tedy možnost si každý den na pár hodin odpočinout a zároveň svým dětem zajistit kvalitní výuku. 

“Na Maltě je asi 42 jazykových škol, které tuhle výuku poskytují. Funguje to tak, že tam člověk odletí, je ubytovaný na internátě nebo u místní rodiny, aby angličtinu používal opravdu každý den. Dopoledne se učí a odpoledne má nějaký program se svými spolužáky nebo jezdí na výlety. Spousta lidí mi říkala, že na Maltu jedou na rodinnou dovolenou, dopoledne dají děti do školy, kde se učí angličtinu, a odpoledne si je vyzvednou,” popisuje Kristýna z VisitMalta. 

Chcete se o dovolené na Maltském souostroví dozvědět více? Poslechněte si celý podcast O všem!