Zdroj: fotobanka

Spokojené stáří není zadarmo. Jak nepodcenit přípravu?

Průměrný Čech by si přál žít do 93 let. Vyplynulo to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti. Víme ale, co tak vysoký věk obnáší? A jaká je největší obava ze stáří? Základy připravenosti na dlouhý život přiblíží Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny a odborník na dlouhodobé krytí rizik specializující se na téma invalidity a dlouhodobé péče.

Penzijko je jen začátek

Finanční příprava. Bod, který v rámci přípravy na spokojené stáří nikoho nepřekvapí. Ať už chcete ve stáří jezdit třikrát ročně na dovolenou nebo vnoučatům čas od času darovat obálku se štědrým příspěvkem, peníze jsou nepostradatelným prvkem. Možná máte štěstí, že jich máte dost už teď, ale většina lidí se pravděpodobně do budoucna neobejde bez spoření.

„Ačkoliv si na penzi s podporou státu spoří už přes 4 miliony Čechů, mnoho lidí si neuvědomuje, že jedním z rizik dlouhověkosti je vrtkavé zdraví, které nás může vyjít pěkně draho. Například při nezbytné celodenní péči ve specializovaném zařízení se mohou měsíční náklady vyšplhat až na desítky tisíc korun,“ upozorňuje Michal Korejs.

Strašák národa

Nesoběstačnost podle průzkumu České asociace pojišťoven označuje 71 % Čechů za svůj největší strach v rámci prodlužujícího se věku. Není se čemu divit. Na péči druhých se do svých 85 let stane závislý každý třetí z nás. A jen částečně se můžeme v takové situaci spoléhat na pomoc od státu v podobě příspěvků na péči.

NN Životní pojišťovna proto přišla s pojištěním dlouhodobé péče jako první už v roce 2020. „Když jsme pojištění dlouhodobé péče před čtyřmi lety uváděli na trh, bylo nám jasné, že musíme reagovat na demografický vývoj české populace a měnící se potřeby klientů,“ vysvětluje Korejs.

fotobanka

Důstojnost k (ne)zaplacení

Pojištění, co ušetří desetitisíce, a to i když jej nevyužijete? Ano. Rizika spojená se ztrátou soběstačnosti si totiž dobře uvědomuje i náš stát. V rámci novely zákona o daních z příjmů podpořil pojištění dlouhodobé péče s doživotní výplatou (zatím nabízí jen NN), díky kterému je od letošního roku možné odečíst z daňového základu až 48 tisíc korun ročně.

Pojištění dlouhodobé péče NN Care přitom do budoucna chrání klienty před tím, aby nezůstali odkázáni pouze na státní sociální systém a příspěvky na péči. Pokud problém se soběstačností nastane, mohou se navíc sami rozhodnout, jak bude jejich život nadále vypadat. Pojistné plnění umožní pokrýt nadstandardní výdaje, např. domácí péče, lázně nebo rekonstrukce.

Doma je doma, ale…

Průzkum skupiny NN také ukázal, že bez ohledu na to, jak dobře jsme schopni se sami o sebe postarat, přejeme si závěr svého života prožít spíš doma než v domovech s pečovatelskou službou. Splnění tohoto přání však vyžaduje intenzivní zapojení blízkých, nebo vysoké výdaje za domácí péči. Příspěvek od státu je přitom u nižších stupňů nesoběstačnosti, při nichž je pobyt v rodinném prostředí ještě obvyklý, pouze v řádu několika tisíc korun měsíčně.

Pojištění dlouhodobé péče pomůže situaci vyřešit a zároveň nabízí mnohem širší možnosti. Pokud bude pečovat člen rodiny, výplata z NN Care mu pomůže lépe dorovnat ušlý příjem ze zaměstnání, kterého se kvůli péči vzdal. Mnohem dostupnější se stanou i všechny možnosti, jak pečující osobě odlehčit skrze kombinaci různých způsobů péče,“ vysvětluje Michal Korejs.

A platí to i v případě preference pobytového zařízení. „Rodina si může více vybírat a zohlednit kritéria jako kvalita péče, vzdálenost od místa bydliště a nemusí se tolik ohlížet na to, že jimi preferované zařízení je například soukromé,“ dodává.

Více o průzkumu NN a zajištění rizika nesoběstačnosti se dočtete zde.

4 pilíře spokojeného penzisty

Otevřete náruč změnám

Delší život s sebou nese tlak na přizpůsobování pracovního a osobního života změnám, které čas přináší. Ale podle průzkumu skupiny NN 37 % Čechů změny v životě příliš nevítá. Přitom právě potřeba neustále se něco učit a utužovat svůj smysl života dle odborných studií přispívá ke štěstí a spokojenosti v každém věku.

Pečujte o své vztahy 87 %

Čechů považuje rodinu za zdroj životní radosti, což je významný pilíř pro jejich smysluplný život. A není divu. Podle Ivy Holmerové, sociální lékařky, ředitelky Gerontologického centra a odbornice na dlouhověkost je osamělost – nejen ve stáří – významným faktorem pro zhoršení zdraví. Sociální kontakt a společné výlety by se podle ní měly u lékaře přímo předepisovat.

Dejte životu smysl

Ať už je jejich pomyslným posláním kariéra nebo rodina, 80 % lidí o sobě v průzkumu NN tvrdí, že vedou smysluplný život a celkem 70 % je zároveň spokojených s tím, čeho v životě dosáhli. Když vám dává život smysl, každý další rok života je bezesporu potěšením.

Zdraví je alfou omegou

Třetina lidí podle průzkumu odmítá zlepšit svou životosprávu, i kdyby jim to doporučil lékař. Prevence je přitom pravděpodobně ta nejlevnější forma přípravy na stáří. A pokud jde o zdraví, je dobré nezapomínat i na to psychické. Právě stresu a nejistotě se dá částečně předcházet i dostatečným finančním zajištěním sebe i blízkých…