Vít Samek a dodávka, kterou vozí pomoc na Ukrajinu

Vít Samek a dodávka, kterou vozí pomoc na Ukrajinu Zdroj: Operace Kyseláč

Naštvalo je Hnutí pro život, tak vybrali na Ukrajinu 2 miliony. Teď pomáhají 3 válečným nemocnicím

Operace Kyseláč pomáhá napadené Ukrajině od třetího dne války, nyní hlavně třem nemocnicím v Ivano-Frankivsku, Charkově a Chersonu. „Naším heslem je, že to vydržíme déle než Putin,“ tvrdí bývalý záchranář Vít Samek, jeden ze zakladatelů pivní humanitární akce. Ta se však neobejde bez drobných i větších dárců.

Proč vlastně Operace Kyseláč? Vít Samek a Martin Pánek u piva tohoto typu první cestu naplánovali. Třetí ze zakladatelů humanitární akce Václav Hnátek pivu neholduje, ale přizpůsobil se. Od prvního válečného víkendu před dvěma lety absolvovala tato iniciativa desítky cest na slovensko-ukrajinské a později polsko-ukrajinské hranice. Tam jela auta plná balených vod, trvanlivých potravin a nejrůznějších hygienických pomůcek, zpátky se vezli uprchlíci. Většinou tedy ženy a velmi malé děti – nejmladšímu byly pouhé dva měsíce.

Nejvýkonnějším fundraiserem se v dubnu 2022 stalo konzervativní Hnutí pro život, byť pochopitelně nezamýšleně. „Čech bojující v řadách ukrajinské armády nám napsal o množství znásilněných žen na tehdy čerstvě osvobozených územích. Rozhodli jsme se nakoupit několik pilulek ,po‘ a poprosili jsme na Facebooku o další finanční podporu,“ vzpomíná Samek. Hnutí pro život se to velmi nelíbilo a jako řešení nabídlo pepřáky a „houkadla“. „Strhla se mela, na naši podporu se strhl český internet napříč politickým spektrem a nakonec se nejen na potratové pilulky, ale hlavně na nezbytnou psychologickou pomoc ženám znásilněným ruskými vojáky vybraly skoro přes noc více než dva miliony korun,“ líčí Samek.

Jakožto někdejší zdravotnický záchranář nakonec začal jezdit osobně pomáhat do První dobrovolnické chirurgické nemocnice v Lyseci u Ivano-Frankivsku. Dodávkou pokřtěnou jménem liberálního ekonoma a rodáka ze Lvova Ludwiga von Misese však dopravil nejrůznější lékařskou pomoc už také do nemocnic v Charkově a Chersonu. „Aktuálně jsme sehnali a v Chersonu předali také sanitku pokřtěnou jménem Tabita. Bude vozit pacienty na složitější operace do Mykolaiva a zpět,“ dodává Samek.

Operace Kyseláč by nemohla fungovat bez štědré pomoci firem Alza, EUC, Expres Menu nebo pivovarů Matuška a Raven. A samozřejmě tisíců drobných dárců, mezi které můžete patřit i vy. Přispět lze na webu nebo na transparentní účet 2002142415 / 2010.